AKTUALIZOVANÉ: Netanjahu pripúšťa, že výsledky volieb mu nedovolia zostaviť vládu, preto vyzýva súpera Gantza, aby sa zjednotili
19 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Benjamin Netanjahu oslovil svojho hlavného rivala Bennyho Gantza z centrickej politickej strany Blue and White, naznačujúc, že ​​tvoria širokú koalíciu a implicitne pripúšťajú porážku v kontroverzných všeobecných voľbách Izraela.


Netanjahu, ktorý dúfa, že zostane pri moci po rekordné piate funkčné obdobie, podal vo štvrtok odvolanie a prehlásil médiám: „Vyzval som na zriadenie pravicovej vlády, ale žiaľ výsledky volieb ukazujú, že je to nemožné."

„Benny, čo najskôr musíme vytvoriť širokú jednotnú vládu. Národ od nás oboch očakáva, že ukážeme zodpovednosť a že budeme pokračovať v spolupráci,“ uviedol 69-ročný predseda vlády.

Gantzova strana Blue and White ešte na túto ponuku nereagovala, ale Netanjahu v stredu uviedol, že dúfa v „dobrú a žiaducu jednotnú vládu“.

Po prepočítaní všetkých hlasov získala strana Blue and White 33 zo 120 kresiel v Knessete, v jednokomorovom zákonodarnom orgáne v Izraeli), zatiaľ čo stredo-pravá politická strana Likud zaostávala s 31 kreslami.

Palestínsky prezident Abbás je "proti" Netanjahuovi na čele vlády
Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v stredu uviedol, že bude proti novej izraelskej vláde vedenej Benjaminom Netanjahuom. Informovala o tom agentúra AFP. Čítať ďalej
19 | 09 | 2019 | TASR