India sa môže stať víťazom v obchodnej vojne medzi USA a Čínou
19 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Indické hospodárstvo by mohlo vyťažiť až 11 miliárd dolárov, pretože niektorí medzinárodní výrobcovia presúvajú výrobu do Indie kvôli obchodnému napätiu medzi Washingtonom a Pekingom.


Toto tvrdenie vyhlásila singapurská banka DBS, pričom ďalej uviedla, že „India by mohla zvýšiť svoje obchodné zastúpenie uprostred obchodného konfliktu medzi USA a Čínou, najmä v oblastiach, pre ktoré USA uvalili na Čínu clá“.

Hlavná ekonómka banky, Radhika Rao, pre agentúru CNBC uviedla: „Okrem obchodu je diverzifikácia investičných tokov ďalšou príležitosťou, z ktorej by mohla mať India úžitok, pretože výrobcovia hľadajú alternatívne miesta pre ich výrobné podniky.“

Podľa indickej ekonómky sú tri najväčšie odvetvia v Indii, z ktorej by mohla ťažiť pri obchodnej vojne, a to farmaceutický, chemický a strojársky priemysel. Poznamenala tiež, že juhoázijská krajina je už v týchto odvetviach celosvetovo konkurencieschopná a pravdepodobne bude schopná uspokojiť ďalší dopyt.

Zo správy nadácie India Brand Equity Foundation (IBEF) vyplynulo, že farmaceutický priemysel v krajine dodáva viac ako polovicu dopytu po očkovaní vo svete a 25 percent liekov vo Veľkej Británii. Krajina tiež vyváža viac ako 60 percent svojho strojárskeho tovaru do Spojených štátov a Európy.

Odborníci poukazujú na dva kľúčové problémy, ktorým podniky v Indii čelia, ako napríklad pozemkové zákony a pracovné predpisy. Medzi hlavné prekážky vo výrobe sa zmienil nedostatok primeranej infraštruktúry.

Rusko stále znižuje svoj podiel v dlhopisoch USA
Podľa najnovších údajov ministerstva financií USA, ktoré boli zverejnené v utorok, Moskva v júli pokračovala v predaji cenných papierov ministerstva financií USA a v tom istom mesiaci znížila svoju zásobu o 2,35 miliárd dolárov. Čítať ďalej
19 | 09 | 2019 | Marek Molnár