Európa je pripravená uvaliť odvetné clá na americký tovar, prehlásil francúzsky minister financií
19 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Európa je pripravená budúci rok uvaliť odvetné clá na americký tovar, uviedol francúzsky minister financií Bruno Le Maire. Tieto odvetné clá budú výsledkom dlhodobého sporu medzi výrobcami lietadiel Airbus a Boeing.


"Obchodné vojny nie sú dobré pre nikoho," prehlásil Le Maire novinárom vo štvrtok, keď rozprával o škode spôsobenej obchodným konfliktom medzi USA a Čínou.

Ďalej prehlásil, že Európa sa pripravuje na možné sankcie voči USA v prípade sporu medzi výrobcami lietadiel, a dodal, že „Američania by mali vedieť, že sme pripravení reagovať.“

Minister ďalej uviedol, že je za „priateľskú dohodu“ so zástupcom obchodu USA Robertom Lighthizerom.

Washington a Brusel boli zapojení do dlhodobého sporu, ktorý vyplýval z toho, že sa navzájom obviňovali z poskytovania nezákonných subvencií svojim výrobcom lietadiel, čím umožnili spoločnostiam využívať štátnu pomoc.

Americký prezident Donald Trump hrozil, že uvalí dovozné clá na tovar z EÚ v hodnote 11 miliárd dolárov po tom, čo Svetová obchodná organizácia (WTO) zistí, že dotácie EÚ pre Airbus spôsobujú „nepriaznivé účinky“ pre Spojené štáty.

WTO v máji rozhodla, že Európa nezákonne subvencovala Airbus, čo poškodilo amerického konkurenta Boeing. Európska únia podala podobný prípad na organizáciu WTO, pričom taktiež obvinila vládu USA z nezákonného subvencovania spoločnosti Boeing.

Airbus podporí spoluprácu s Čínou, v meste Tianjin chce zosilniť výrobné stredisko
Airbus ohlásil plány na zlepšenie svojej dlhodobej spolupráce s čínskym leteckým priemyslom, v meste Tianjin chce zosilniť výrobné stredisko, aby nadviazal nové vzťahy s čínskymi dodávateľmi. Čítať ďalej
19 | 09 | 2019 | Marek Molnár