Airbus podporí spoluprácu s Čínou, v meste Tianjin chce zosilniť výrobné stredisko
19 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Airbus ohlásil plány na zlepšenie svojej dlhodobej spolupráce s čínskym leteckým priemyslom, v meste Tianjin chce zosilniť výrobné stredisko, aby nadviazal nové vzťahy s čínskymi dodávateľmi.


Európsky výrobca lietadiel začne v meste Tianjin koncom roka montáž šiestich lietadiel A320 mesačne, čo predstavuje 50% nárast oproti súčasnej produkcií. Tianjin je tretím najväčším výrobným strediskom, hneď po strediskách vo francúzskom Toulouse, a v nemeckom Hamburgu. Počas 10 rokov svojej činnosti zmontovala továreň viac ako 440 lietadiel A320 podľa údajov spoločnosti.

Airbus tiež nedávno podpísal dohodu o spolupráci s čínskou štátnou leteckou spoločnosťou Aviation Industry Corporation na spustenie predaja svojho trupu pre lietadlá A319 a A320 v Tianjine. Prvá dodávka plne vybaveného lietadla v Číne je stanovená na rok 2021.

„Vďaka tejto dohode môžme prehĺbiť priemyselnú spoluprácu medzi Airbusom a Čínou, pričom sa rozšíri produkcia montáže konštrukčných častí na výrobu zložitejších systémov trupu. V budúcnosti sa výrobná rýchlosť konštrukcie trupu zrýchli až na produkciu šiestich lietadiel mesačne," prehlásil generálny riaditeľ spoločnosti Airbus China, George Xu, pre portál China Daily.

Dohoda bola podpísaná počas návštevy nemeckej kancelárky Angely Merkelovej v Číne začiatkom septembra.

"Chceli by sme vytvoriť vertikálny integračný dodávateľský reťazec v Číne, čo znamená, že kúpime surový materiál, urobíme kompletnú montáž častí, a nakoniec kompletne zmontujeme lietadlá. Dúfame tiež, že vyškolíme a vyvinieme viac miestnych čínskych dodávateľov, ktorí sú v súlade s globálnymi normami,“ uviedol Francois Mery, hlavný prevádzkový riaditeľ spoločnosti Airbus China.

Airbus má v súčasnosti asi 50% podielu na trhu v Číne, na rozdiel od iba 9%, ktoré mal v roku 1996. Podľa údajov firmy v minulom roku, celková hodnota priemyselnej spolupráce medzi Airbusom a čínskym leteckým priemyslom dosiahla 900 miliónov dolárov, pričom sa očakáva, že v roku 2020 dosiahne až 1 miliardu dolárov.

India sa môže stať víťazom v obchodnej vojne medzi USA a Čínou
Indické hospodárstvo by mohlo vyťažiť až 11 miliárd dolárov, pretože niektorí medzinárodní výrobcovia presúvajú výrobu do Indie kvôli obchodnému napätiu medzi Washingtonom a Pekingom. Čítať ďalej
19 | 09 | 2019 | Marek Molnár