Percento zamestnávania znevýhodnených a zraniteľných osôb v integračných podnikoch má klesnúť, novela prešla do 2. čítania
18 | 09 | 2019 I SITA

Od začiatku budúceho roka by sa malo znížiť percento zamestnávania mixu znevýhodnených a zraniteľných osôb zo 40 % na 30 % v tzv. integračnom podniku a mala by sa stanoviť spodná hranica rozsahu pracovného času pre tieto osoby.


Vyplýva to z návrhu novely zákona o sociálnej ekonomike a sociálnych podnikoch od poslanca NR SR za Smer-SD Erika Tomáša, poslankyne za SNS Magdalény Kuciaňovej a nezaradenej poslankyne Aleny Bašistovej, ktorý parlament posunul do druhého čítania.

"Je tiež nutné spresniť definíciu pozitívneho sociálneho vplyvu pre sociálny podnik bývania, ktorý uskutočňuje výstavbu, resp. prestavbu, a až následne prevádzkuje spoločensky prospešné nájomné bývanie pre zákonom definované skupiny osôb,“ uviedli predkladatelia.

Novelou zákona sa rozširuje možnosť dosahovať pozitívny sociálny vplyv spoločensky prospešným nájomným bývaním pre zákonom definované skupiny osôb, ak tieto byty sociálny podnik bývania sám nevlastní, ale ich má v prenájme.

Spresňuje sa, že registrovaný sociálny podnik, ktorému bola poskytnutá nenávratná forma pomoci, servisné poukážky, kompenzačné príspevky podľa zákona o službách zamestnanosti alebo iná výhoda (napr. vo verejnom obstarávaní, daňové úľavy) musí dodržiavať obmedzenia a povinnosti ustanovené zákonom. Zároveň sa navrhuje spresniť obmedzenia týkajúce sa obchodovania registrovaného sociálneho podniku s inými osobami.