Putin odkazuje Saudom: Kúpte si ruský systém S-400 na svoju ochranu tak, ako India a Turecko
16 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Ruský prezident Vladimir Putin navrhol, aby Saudská Arábia odkúpila ruské systémy protivzdušnej obrany na ochranu svojich ropných zariadení pred útokmi bezpilotných dronov a poukázal pritom na Irán a Turecko, ktoré tieto systémy už prevádzkujú.


"Saudská Arábia musí urobiť inteligentné rozhodnutie, ako to urobil Irán pri kúpe nášho systému protivzdušnej obrany S-300, a taktiež, ako to urobil pán Erdogan, keď sa rozhodol kúpiť najmodernejšie systémy protivzdušnej obrany S-400 z Ruska," prehlásil Putin v pondelok novinárom v Ankare. „Tieto systémy sú schopné zabrániť akejkoľvek hrozbe alebo útoku v Saudskej Arábii,“ dodal ruský prezident.

Putin pritom odpovedal na otázku týkajúcu sa nedávneho leteckého útoku na saudskoarabské ropné rafinérie, za ktoré boli zodpovední jemenskí povstalci z Houti. Koalícia vedená Saudskou Arábiou napadla Jemen v roku 2015 a odvtedy bojuje proti Houtisom.

Nedávna eskalácia tohto konfliktu však nepatrila medzi hlavné témy, o ktorých sa diskutovalo na tomto trojstrannom samite v Ankare medzi Putinom, tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom a iránskym prezidentom Hassanom Rouhanim. Traja vedúci predstavitelia sa však zhodli na tom, že konflikt v Jemene musí skončiť čo najskôr.

Putin pri podpore predaja svojich produktov si dovolil citovať z Koránu, kde sa uvádza, že jedinou legitímnou formou násilia je sebaobrana, a v tejto súvislosti nadhodil tému o možnom riešení obrany vďaka ruskému protivzdušnému systému.

Irán prevádzkuje raketové systémy S-300 od roku 2017. Turecko má S-400, pričom prvá dodávka bola dodaná v júli. Nákup Ankary systémov S-400 spôsobil značné konflikty s Washingtonom, ktorý odmietli dodať Turecku sľúbené stíhačky F-35, pretože sa obávajú, že ich počítačové systémy budú ruskými zbraňami ohrozené.

„Maximálne lži“: USA ťahajú Irán do vojny
Irán odmieta tvrdenie USA, že zaútočil na saudské ropné zariadenia, varuje, že je pripravený na vojnu Čítať ďalej
15 | 09 | 2019 | Imrich Kovačič