Tropická búrka Humberto zrejme zosilnie, minie však Bahamy aj USA
16 | 09 | 2019 I TASR

Tropická búrka Humberto, ktorá sa vytvorila v Atlantickom oceáne, pravdepodobne v najbližších hodinách zosilnie na hurikán, nepredstavuje však už hrozbu pre severné Bahamy ani východné pobrežie Spojených štátov. Informovali o tom v nedeľu tlačové agentúry DPA a AFP, ktoré vychádzali z údajov amerického Národného centra pre hurikány (NHC) so sídlom v Miami.


V súvislosti s búrkou Humberto bola vydaná výstraha na Bahamách, ktoré začiatkom septembra spustošil hurikán Dorian. Podľa aktuálnych predpovedí sa však bude Humberto pohybovať v bezpečnej vzdialenosti od tohto súostrovia.

V nedeľu sa táto búrka presúvala približne 290 kilometrov severozápadne od bahamského ostrova Great Abaco a 265 kilometrov severovýchodne od Mysu Canaveral na pobreží amerického štátu Florida. Najvyššia ustálená rýchlosť vetra dosahovala 100 kilometrov za hodinu.

Na americkom pobreží zaznamenali búrkový príboj a obyvateľov upozorňovali, aby sa pripravili na prudký dážď a možné záplavy. Bahamy medzitým stále zápasia s následkami hurikánu Dorian. Tamojšie úrady zvýšili v piatok počet potvrdených obetí hurikánu Dorian na 52 mŕtvych, očakávajú však výrazné zvýšenie tejto bilancie po nájdení všetkých tiel. Nezvestných je stále okolo 1300 ľudí.