Slzný plyn, vodné delá, zranenia! Žlté vesty spustili v Nantes chaos (FOTO, VIDEO)
15 | 09 | 2019 I Imrich Kovačič

"Žlté vesty", protestujúce proti ekonomickým opatreniam prezidenta Emmanuela Macrona, zasiahli demonštráciami po celom Francúzsko už 44. víkend v rade po sebe. Obzvlášť sa tentokrát eskalovalo napätie v Nantes, na západe Francúzska, kde si strety demonštrantov s políciou vyžiadali niekoľko zranených.



Podľa policajných údajov sa v sobotu do ulíc mesta vydalo okolo 1 800 ľudí. Tento týždeň však Žlté vesty zvolili výrazne iný prístup k protestom. Vyhli sa centru mesta a snažili sa narúšať rôzne trasy v iných častiach miest.






Polícia vo veľkej miere používala slzný plyn na rozptýlenie davov, ako ukazujú zábery z miesta stretov.



Ppoužité boli tiež vodné delá.

https://youtu.be/_Hn44F22Rhg

Demonštranti útočili na políciu rôznymi predmetmi a dokonca používali Molotovove koktaily.



Aj keď väčšina demonštrantov pochodovala pokojne, okolo 400 ľudí z takzvaného „čierneho bloku“ útočilo na náhodne vybrané objekty a poškodzovali všetko, čo im prišlo do cesty, vrátane miestnych McDonaldov, autobusových zastávok a výkladov.

© AFP


Pri potýčkach boli zranení najmenej dvaja demonštranti a štyria policajti.

Francúzsky žandár počas zásahu proti demonštrantom © AFP


Počas demonštrácií sa polícii podarilo zabaviť celú prepravku Molotovových koktailov, niekoľko petárd a okolo stovky dáždnikov, ktorými sa demonštranti kryli pred vodnými delami a slzným plynom.





V skutočnosti sa počas protestov môžu dostať do problémov aj nestranný okoloidúci. Jeden muž bol zadržaný políciou len za to, že mal pri sebe tenisovú raketu. Počas protestov sa totiž aj takéto športové náradie môže použiť proti zásahu polície, pri spätnom odpaľovaní plynových granátov.



Protesty sa konali aj v iných veľkých mestách po celom Francúzsku. V Lyone bolo zhromaždenie políciou rýchlo obkľúčené a demonštranti sa rozptýlili.

Demonštranti si zakrývajú svoje tváre v oblaku slzného plynu. Lyon 14. septembra 2019. © AFP


V Toulouse obsadili žlté vesty vlakovú stanicu a dostali sa až na koľajisko v snahe narušiť železničnú prepravu.