Žiadne lieky a žiadna voda: Londýn odhalil scenár najhoršieho dopadu Brexitu bez dohody
14 | 09 | 2019 I Imrich Kovačič
Britská vláda zverejnila dokument s názvom "Operation Yellowhammer", scenár Brexit bez dohody s EÚ.


Píše o tom denník The Sun. Dokument z 2. augusta varuje, že „nečinnosť“ povedie k oneskoreniu v dovoze liekov, vyšším cenám elektrickej energie, nedostatku určitých potravinových výrobkov a k vážnemu oneskoreniu dovozu, ale aj vývozu tovarov. Rýchlosť logistiky pri ich preprave môže klesnúť o 40-60 %. Otvára sa možnosť rizika "paniky" pri kúpe potravín a rôznych tovarov v obchodoch, ekalácia rôznych ochorení a ťažkosti pri prekročení hraníc pre cestujúcich do EÚ, ako aj z nej do Británie.

Hrozia masové protesty a narušenia verejného poriadku, ktoré si vyžiadajú „významný počet“ policajných síl. U zvierat sa v dôsledku nedostatku liekov môžu vyskytnúť choroby, ktoré môžu mať vplyv aj na ľudské zdravie. Časť krajiny môže tiež trpieť nedostatkom paliva. Asi 100 000 domácností môže mať problémy s dodávkou pitnej vody v dôsledku „miestnych“ porúch. V britských moriach existuje riziko sporov s európskymi rybármi a môže dôjsť k „zvýšeniu nepokojov a napätia medzi komunitami“.

Štátny tajomník Michael Gove, zodpovedný za plánovanie Brexitu bez dohody v úrade predsedu vlády Borisa Johnsona, v stredu uviedol, že dokument je len popisom tých najhorších možných scenárov a nepredpokladá takýto vývoj udalostí.

V pondelok poslanci britského parlamentu požiadali o zverejnenie všetkých dokumentov týkajúcich sa plánov pre Brexit. Okrem toho požadovali úplnú korešpondenciu vrátane e-mailov a krátkych správ od vyšších úradníkov a konzultantov vlády. Gove označil výzvu ako „nevhodnú a neprimeranú“ pod zámienkou, že vláda by mala chrániť dôvernosť svojich zamestnancov.

Premiér Boris Johnson otvorene pohrozil, že krajina odíde z EÚ aj bez dohody, ak Brusel neodsúhlasí jeho požiadavky na zmenu a doplnenie dohody o odchode Británie. Britský parlament medzitým prijal zákon, ktorý Johnsona núti požiadať o predĺženie prechodného obdobia, ak nebude schválená včasná dohoda s EÚ. Francúzsko sa však kategoricky postavilo proti akýmkoľvek zmenám v zmluve, ktoré uzavrel ešte kabinet Theresy Mayovej.

V stredu škótsky súd vyhlásil Johnsonovo nútené odstavenie parlamentu za nezákonné. Sudcovia dospeli k záveru, že predseda vlády sa chcel vyhnúť parlamentnej kontrole .

Telegraph komentoval „Operáciu Yellowhammer“: „Dokument je už starý takmer šesť týždňov, to znamená, že nezohľadňuje zvýšenie počtu transakcií plánovaných pánom Johnsonom počas tohto obdobia.“

Predseda vlády trvá na tom, aby Británia opustila Európsku úniu na Halloween 31. októbra.