Policajti z New Jersey premenili telefóny občanov na sledovacie zariadenia! Samozrejme pre ich vlastné dobro
15 | 09 | 2019 I Imrich Kovačič

Policajné oddelenie v New Jersey predstavilo technológiu, ktorá operátorom 911 umožňuje streamovať video zo smartfónov volajúcich. Znie ako dobrý nápad, ale kde sa to zastaví?





Nový pohotovostný dispečerský systém "Gloucester Township Police, 911eye", umožňuje operátorom pohotovostných služieb sledovať živé vysielanie videa z telefónu volajúceho, takže získajú jasnejšiu predstavu o tom, čoho sa prípad volania presne týka, ešte skôr ako niekoho vyšlú na miesto. V súčasnosti musí volajúci aktivovať živý prenos pomocou odkazu odoslaného dispečerom 911, ktorý operátorom umožňuje používať kameru a mikrofón telefónu. Je to však prvý krok na veľmi šikmú plochu.

911eye, vyvinutý spoločnosťou "Capita Secure Solutions and Services" v spojení s požiarnou službou West Midlands vo Veľkej Británii, predstavuje krok smerom k úprimne desivej monitorovacej infraštruktúre, ktorá dokáže z akéhokoľvek zariadenia pripojeného na internet urobiť vzdialený aktivovaný monitorovací nástroj. West Midlands Police bola prvou spoločnosťou, ktorá prijala technológiu „prevencie zločinov“ vo Veľkej Británii a vyvinula riešenie "National Data Analytics Solution", ktoré identifikovalo potenciálnych páchateľov.

Chyba v aplikácii WhatsApp umožnila hackerom získať citlivé dáta. Poznáme príčinu
Sociálna sieť WhatsApp spolu s jej mobilnou aplikáciou čelili hackerskému útoku, ktorý dokonca čiastočne umožňoval ovládanie mobilu užívateľa. Ako páchateľ pripadá do úvahy aj izraelská organizácia NSO. Čítať ďalej
03 | 06 | 2019 | Roman Suchý


Technológia je možno inšpirovaná filmom Minority Report. "911eye" je priamou konkurenciou podobnému systéu "Carbyne911", financovaného zosnulým pedofilom Jeffrey Epsteinom, prostredníctvom bývalého izraelského premiéra Ehuda Baraka. Carbyne911sa predáva ako riešenie pri hromadnej strieľbe. Program založili súčasní a bývalí izraelskí spravodajskí pracovníci. To však vyznieva nanajvýš znepokojujúco, pretože Izrael špehuje Kongres. Systém navyše umožňuje núdzovým dispečerom ovládať kameru a mikrofón akéhokoľvek zariadenia s internetovým prístupom v rámci určitého rozsah osoby, ktorá uskutočňuje hovor.

Medzi investorov navyše patrí aj Peter Thiel, ktorého spoločnosť Palantir opísala systém ako nástroj na „použitie boja proti terorizmu s cieľom sledovanie amerických občanov“. Do poradného zboru patrí aj bývalý šéf ministerstva vnútornej bezpečnosti a spoluautor zákona "Patriot Act" Michael Chertoff. Najmenej dve americké krajiny údajne prijali do svojej výbavy "Carbyne911", napriek zjavnej otázky ochrany súkromia.

Google Nest Hub vás neustále sleduje a to priamo u Vás doma
Monitorovací systém spoločnosti Nest Hub od spoločnosti Google neustále hľadá tvár svojho majiteľa a technicky ho nemožno vypnúť. Táto funkcionalita zariadení vyvoláva obavy o ochranu osobnosti a otázky týkajúce sa zneužitia týchto údajov... Čítať ďalej
12 | 09 | 2019 | Imrich Kovačič


Zlí hackeri samozrejme nepotrebujú žiadnu legálnu aplikáciu, aby z vášho telefónu urobili špionážne zariadenie. Izraelský spywar "Pegasus", skupiny NSO, bol podľa Amnesty International použitý proti aktivistom v oblasti ľudských práv, novinárom a dokonca aj politikom rôznych vlád, vrátane Saudskej Arábie a Spojených arabských emirátov.

A ako funguje Pegasus? Hacker pošle svojmu cieľu správu s odkazom a akonáhle naň príjemca klikne, hacker môže použiť kameru jeho smartfónu a mikrofón ako sledovacie zariadenia.