Útok dronov spôsobil obrovskú explóziu ropných zariadení v Saudskej Arábií (VIDEO)
14 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Obrovské požiare zasiahli dve saudskoaramské ropné zariadenia, pričom výbuchy boli zaznamenané na videu. Rijád tvrdí, že explózie boli spôsobené útokmi dronov, avšak útočník zostáva neznámy.


Štátna Saudská tlačová agentúra uviedla, že drony spôsobili požiar v rafinérii v meste Abqaiq vo východnej provincii bohatej na ropu, ktorú spoločnosť Aramco označila za najväčšiu ropnú továreň na svete.

Agentúra nešpecifikovala typ útočiacach dronov a ani neuviedla údajného páchateľa. Požiare na oboch miestach sú pod kontrolou.



Viaceré videá uverejnené začiatkom soboty na sociálnych médiách ukázali, že saudská spoločnosť Aramco bola pohltená plameňmi a hustým čiernym dymom, ktorý stúpal do enormných výšok.



V niektorých záberoch sa v pozadí ozýva niekoľko hlasných zvukov, ktoré pripomínajú explózie.

Na videu, ktoré sa údajne natáčalo na parkovisku oproti tomuto miestu, je možné počuť zjavné zvuky streľby.



Poradca saudského kráľovského súdu Turki Alalshikh prehlásil na Twitteri, že naliehal aby sa nepodporovali špekulácie a správy zo sociálnych médiách, ktoré sa považujú za „klamstvá a fámy“.

"Chvála Bohu, že je všetko v poriadku a Abqaiq je opäť v bezpečí," prehlásil Alalshikh.



Saudská Arábia obviňuje Irán z vyzbrojovania a usmerňovania húthejských povstalcov v občianskej vojne, aby útočili na ich krajinu pomocou dronov a raketových útokov. V máji ozbrojené bezpilotné lietadlá spôsobili menšie škody na dvoch čerpacích staniciach Aramco vo východnej provincii. Zatiaľ čo Houthiovci prevzali zodpovednosť za útok, Saudčania vinili Teherán. Iránski predstavitelia obvinenia popierali.

PRIESKUM: V prípade vojny USA a Ruska by dali Európania prednosť neutralite
Podľa najnovšieho prieskumu chce veľká väčšina obyvateľov EÚ ostať neutrálnymi v prípade hypotetickej vojny medzi USA a Ruskom, čo je pre mnohých expertov na Západe úplne šokujúce. Čítať ďalej
14 | 09 | 2019 | Imrich Kovačič