SaS: Slovensko potrebuje dlhovú brzdu, inak skončí v bankrote
14 | 09 | 2019 I SITA

Ak nebude mať Slovensko dlhovú brzdu, ale naopak bude mať nezodpovednú vládu, skončí v bankrote, myslí si strana Sloboda a Solidarita (SaS). Opozičná strana to uviedla v reakcii na výroky predsedu NR SR Andreja Danka o zbytočnosti dlhovej brzdy.


"Namiesto toho, aby Andrej Danko tlačil na jasný plán, ako má vyzerať efektívna a zároveň kvalitná slovenská cestná sieť, hovorí, že treba zrušiť dlhovú brzdu. Znamená to len toľko, že sa majú bezhlavo nakopiť dlhy a hodiť ich na budúce generácie. Nie je to však žiadne nereálne strašenie a dlhy sa naozaj zvyšujú rýchlo,“ uviedol poslanec NR SR za SaS a tímlíder strany pre dopravu Miroslav Ivan.

Podľa SaS už dnes stojí splácanie dlhu len na úrokoch ročne vyše 1,2 miliardy eur. "Nezmyselnú debatu o rušení dlhovej brzdy by mala vystriedať debata o tom, kde má byť diaľnica, kde rýchlostná cesta a kde len cesta prvej triedy, a to s uvedením naliehavosti. Lebo, ak budeme stavať prvotriedne cesty živelne, bez toho, aby prešli testom hodnoty za peniaze, budeme plytvať vzácnymi zdrojmi takpovediac dvakrát,“ povedal tímlíder SaS pre dopravu.

Spolu-OD má na sneme schváliť volebný program koalície PS - Spolu
Mimoparlamentná strana Spolu - občianska demokracia (OD) bude v sobotu na svojom druhom sneme v Púchove voliť troch členov predsedníctva, schvaľovať má tiež volebný program koalície strán Progresívne Slovensko (PS) - Spolu. TASR o tom informovala... Čítať ďalej
14 | 09 | 2019 | TASR


Predseda SNS Andrej Danko vo štvrtok v relácii rádia Expres vyhlásil, že podľa neho by sa mal verejný dlh zdvihnúť, že dlhová brzda je „blbosť“ a ústavný zákon o rozpočtovej zodpovednosti by zrušil. Zároveň opakoval, že Slovensko by si malo požičať päť až sedem miliárd eur a malo by ich investovať do výstavby.

Vyjadrenia Andreja Danka o zbytočnosti dlhovej brzdy a nevyhnutnosti zvyšovať verejný dlh na investície do infraštruktúry kritizovalo aj opozičné hnutie OĽaNO. Slovensko by to podľa hnutia odklonilo na grécku cestu, ktorá by znamenala bankrot štátu a drastické zníženie životnej úrovne všetkých ľudí. OĽaNO preto kúpilo Andrejovi Dankovi jednosmernú letenku do gréckych Atén. „Letenka je na nedeľu 29. septembra. Andrej Danko tak môže odísť v dostatočnom predstihu pred voľbami, skôr než napácha ďalšie škody,“ uviedlo vo svojom vyhlásení OĽaNO.