Poslanci ukončili diskusiu k odvolávaniu premiéra, hlasovať budú v utorok
14 | 09 | 2019 I TASR

Poslanci Národnej rady (NR) SR ukončili v piatok pred polnocou diskusiu k návrhu na vyslovenie nedôvery premiérovi Petrovi Pellegrinimu (Smer-SD). Debata trvala takmer 11 hodín. V závere dňa bolo v pléne minimum poslancov. Hlasovanie o odvolaní premiéra z funkcie bude v utorok (17.9.) o 9.00 h ráno.


V pléne vystúpilo v piatok niekoľko poslancov, písomne prihlásených do diskusie bolo viac ako desať zákonodarcov. Ako prvý vystúpil líder hnutia OĽaNO Igor Matovič, ktorý odôvodňoval iniciovanie schôdze takmer dve hodiny.

Premiér Peter Pellegrini sedel v rokovacej sále väčšinu času, reagoval na viaceré vystúpenia a faktické poznámky poslancov. Matovič tvrdil, že keby premiér odvolal Moniku Jankovskú z funkcie štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti skôr, "vdýchol by nový život strane Smer-SD". Pellegrini podotkol, že dôvody na jeho odvolanie sú slabé. Pripomenul, že Jankovská už vo funkcii nie je. Viacerí koaliční poslanci poukázali aj na komunikáciu opozičných poslancov s Marianom K.

Mimoriadnu schôdzu iniciovala opozícia, dôvodom je, že Pellegrini neodvolal Moniku Jankovskú z pozície štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti po tom, ako sa medializovala jej údajná komunikácia s Marianom K., ktorý je obvinený z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka.

Opozičné strany OĽaNO, SaS, Sme rodina a nezaradený poslanec Richard Vašečka tvrdia, že keď premiér nenavrhol odvolať Jankovskú, prestal obhajovať záujmy občanov SR a uprednostnil záujmy organizovaného zločinu a oligarchov. Problém navyše podľa opozície bagatelizoval. "Týmto konaním sa predseda vlády Peter Pellegrini spreneveril svojmu poslaniu, svojmu verejnému prísľubu, voličom, ako i ostatným občanom SR, ktorých záujem by mal chrániť," uvádza opozícia v návrhu.

Opozícia doplnila, že po predložení prvého návrhu na odvolanie, Pellegrini navyše schvaľoval a obhajoval nedemokratické konanie vládnych poslancov, ktorí "sabotovali ústavné právo opozície rokovať o dôvery vlády a jej člena".

Vláda s odvolaním premiéra nesúhlasí, nevidí naň žiadne relevantné dôvody. Opakovaný návrh opozície považuje za účelovo vykonštruovaný. Kabinet pripomína, že ho prekvapila mylná predstava navrhovateľov o ústavnom systéme SR, pretože predseda vlády podľa neho nemôže niesť zodpovednosť za priebeh rokovania a činnosť Národnej rady SR.

Pôvodne mal premiér čeliť odvolávaniu minulý piatok (6.9.), následne v pondelok (9.9). Ani v jednom prípade sa schôdzu poslancom nepodarilo otvoriť, plénum totiž nebolo uznášaniaschopné.