AKTUALIZOVANÉ: Trump tvrdí, že syn Usámu bin Ládina bol zabitý pri americkej operácii
14 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Americký prezident Donald Trump potvrdil, že syn Usámu bin Ládina, Hamza, bol zabitý pri protiteroristickej operácii USA, pričom smrť bola ohlásená začiatkom tohto roka.


"Hamza Bin Laden, vysokopostavený člen al-Káidy a syn Usámu bin Ládina, bol zabitý pri protiteroristickej operácii Spojených štátov v afgansko-pakistanskom regióne," uviedol v sobotu vo vyhlásenie Trumpova kancelária.

Smrť Hamzu Al-Káidu zbavilo jeho „dôležitých vodcovských schopností a symbolického spojenia s jeho otcom.“ V rámci Al-Káidy bol syn bin Ládina „zodpovedný za plánovanie a riešenie rôznych teroristických skupín,“ ďalej dodáva prezident.

Úmrtie Hamza Bin Ládina pri leteckom útoku bolo prvýkrát hlásené koncom júla. Vtedy Trump prehlásil, že tento muž bol veľkou „hrozbou“ pre USA, ale odmietol poskytnúť ďalšie podrobnosti.

Hamza predniesol svoje posledné známe verejné vyhlásenie propagandy Al-Káidy v roku 2018, pričom hrozil Saudskej Arábii teroristickými útokmi a vyzval na zvrhnutie saudskoarabskej monarchie.

Hamza sa narodil okolo roku 1989 v Jeddahu, FBI už dlho hľadala, pričom vyhlásila ponuku jeden milión dolárov tomu, kto im poskytne informácie o mieste jeho pobytu.

Podľa správ z médií sa Hamza narodil dcére iného vysokého člena al-Káidy, Abdullaha Ahmeda Abdulláha, známeho pod jeho alias Abú Muhammadom al-Masri. Muž je hľadaný pre svoju údajnú úlohu pri bombových útokoch na veľvyslanectvo v Keni a Tanzánii v roku 1998.

V USA sa muž priznal k pašovaniu 40 kilogramov kokaínu do Austrálie
Muž z Los Angeles sa priznal k pašovaniu zhruba 40 kilogramov kokaínu do Austrálie. Drogu pritom ukrýval v ohrievačoch vody, klimatizáciách či stojanoch na lampy. Čítať ďalej
14 | 09 | 2019 | SITA