Trump oneskoruje nové sadzby v reakcii na čínske gesto
12 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Americký prezident Donald Trump odkladá implementáciu posledného kola taríf na čínsky tovar v hodnote 250 miliárd dolárov o dva týždne, ako znak dobre vôle, keď Peking oslobodil viac ako tucet druhov výrobkov z USA od svojich vlastných taríf.


Zvýšenie taríf z 25 na 30 percent, ktoré malo nadobudnúť účinnosť 1. októbra, sa namiesto toho odlokadá na 15. októbra. Trump vydal toto oznámenie v stredu na jeho Twitteri, pričom dodal, že omeškanie prišlo na žiadosť čínskeho vicepremiéra Liu He, pretože 1. októbra si pripomínajú 70. výročie Čínskej ľudovej republiky.



Gesto vzbudilo dôveru investorov v USA, keď futurity značne vzrástlii po Trumpovom tweete.



Začiatkom stredy Čína oznámila, že oslobodí potraviny pre hospodárske zvieratá, priemyselné mazivá, lieky proti rakovine a 13 ďalších druhov tovaru vyrobených v USA od dodatočných ciel počnúc 17. septembrom a budú trvať až jeden rok.

Spojené štáty zaznamenali na svojich trhoch dramatický pokles, odkedy obe krajiny začali minulý mesiac opäť vážne obchodovať s colnými sadzbami. Obzvlášť tvrdo boli zasiahnuté odvetvia poľnohospodárstva a energetiky a niektorí ekonomickí experti predpovedali, že dokonca hrozí recesia.

Čína a USA sa pripravujú na stretnutie vo Washingtone v októbri na ďalšie kolo rozhovorov týkajúcich sa ich prebiehajúcich obchodných a colných sporov.

Desaťtisíce ľudí sa zhromaždili v Barcelone za nezávislosť Katalánska (FOTKY)
V Barcelone sa zhromaždili obrovské davy ľudí, ktorí si pripomenuli katalánsky štátny sviatok a požadovali nezávislosť od Španielska, a to prostredníctvom hlasného odkazu separatistického hnutia, ktorého väčšina z lídrov je uväznených za... Čítať ďalej
12 | 09 | 2019 | Marek Molnár