Spoločnosť Huawei je pripravená predať svoju technológiu 5G západným kupujúcim
12 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Zakladateľ spoločnosti Huawei Technologies Ren Zhengfei prehlásil, že je pripravený zdieľať technológiu 5G s potenciálnymi západnými kupcami. Podľa Rena by to pomohlo vyrovnať rovnaké podmienky v globálnych telekomunikáciách.


V rozhovore pre portál Economist uviedol, že spoločnosť Huawei je ochotná poskytnúť kupujúcim trvalý prístup k existujúcim patentom 5G, k licenciám, kódu, technickým plánom a výrobnému know-how za jednorazový poplatok.

Podľa Rena bude nadobúdateľovi tejto technológie dovolené upravovať jej zdrojový kód, čo znamená, že ani Huawei, ani čínska vláda nebudú mať ani hypotetickú kontrolu nad všetkou telekomunikačnou infraštruktúrou vybudovanou pomocou zariadení vyrobených novou spoločnosťou.

Spoločnosť Huawei bude môcť slobodne rozvíjať svoju technológiu v ľubovoľnom smere. Telekomunikačný gigant si kladie za cieľ vytvoriť súpera pre 5G, ktorý by s ním mohol konkurovať (Huawei by si zachoval svoje existujúce zmluvy a naďalej predával svoju vlastnú súpravu 5G), vysvetlil generálny riaditeľ spoločnosti.

Spoločnosť je v súčasnosti zasiahnutá americko-čínskou obchodnou vojnou. V máji USA zaradili spoločnosť Huawei do svojho takzvaného „zoznamu entít“, čím sa americkým spoločnostiam účinne bránilo v obchodovaní s čínskym technologickým gigantom.

Washington si obhájil túto čiernu listinu tým, že obvinil Huawei, že predstavuje hrozbu pre jej národné bezpečnostné a zahraničnopolitické záujmy, keďže podľa všetkého funguje pod vládou Komunistickej strany Číny. Huawei opakovane popierala toto tvrdenie.

V súlade so zakázaním obchodu sa spoločnosť Google rozhodla pozastaviť niektoré obchodné činnosti so spoločnosťou Huawei. Podľa Rena, spoločnosť Google lobuje za správu Trumpa, aby jej umožnila obnoviť dodávky pre spoločnosť Huawei.

Americké obmedzenie sa neskôr zmiernilo. Poskytli sa 90-dňové licencie, ktoré umožnili spoločnostiam pokračovať v spolupráci s Huawei, pričom prezident Donald Trump dal ďalšie povolenie na predaj niektorých zariadení.

Je možné, že post poradcu národnej bezpečnosti po Boltonovi dostane Pompeo
Je možné, že Biely dom môže po odchode Johna Boltona odovzdať bývalému riaditeľovi CIA a ministrovi zahraničia Miku Pompeovi dodatočnú úlohu poradcu pre národnú bezpečnosť. Čítať ďalej
12 | 09 | 2019 | Marek Molnár