Prieskumníci objavili obrovskú stratenú jaskyňu s 3 poschodiami v Antarktíde (FOTKY)
12 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Polárni objavitelia našli monumentálnu „stratenú“ ľadovú jaskyňu s tromi poschodiami, obrovskou halou, 200 metrami chodníkov, riekou a niekoľko jazerami, ktoré boli ukryté v Antarktíde.


Záhadná jaskyňa bola objavená na ostrove Galindez, kde sídlia bádatelia z Ukrajinskej antarktickej expedície (SAE). Už predtým objavitelia poznali vchod do jaskyne, avšak už niekoľko rokov je tento otvor zablokovaný, kvôli ľadovcu, ktorý sa presunul.

Ministry of Education and Science of Ukraine


Tím neúnavne hľadal ďalší vchod do jaskyne. Po niekoľkých neúspešných pokusoch, napokon našli otvor na starej britskej základni, kde zistili, že jaskyňa je v skutočnosti trikrát väčšia, ako sa predtým domnieval bádací tím.

V dolnom poschodí nádhernej jaskyne našiel tím zamrznuté jazero a obrovskú halu, ktorá je takmer tak vysoká ako štvorpodlažná budova (12 metrov), pričom je 8 metrov široká a 30 metrov dlhá. Na troch poschodiach jaskyne a asi 200 metrov chodníkov objavil tím ľadovú rieku a vtáčie perie v ľadovom bloku asi 20 metrov pod povrchom.

Ministry of Education and Science of Ukraine


Vedci už vedia, že perie nepatrí tučniakom, ale vzorka bola odoslaná späť na Ukrajinu na ďalšie preskúmanie s cieľom presne určiť, komu vlastne patrí a čo je dôležitejšie, ako dlho tam bolo.

Desaťtisíce ľudí sa zhromaždili v Barcelone za nezávislosť Katalánska (FOTKY)
V Barcelone sa zhromaždili obrovské davy ľudí, ktorí si pripomenuli katalánsky štátny sviatok a požadovali nezávislosť od Španielska, a to prostredníctvom hlasného odkazu separatistického hnutia, ktorého väčšina z lídrov je uväznených za... Čítať ďalej
12 | 09 | 2019 | Marek Molnár