Pavol Jesenský: Plyn aj elektrina majú prudko zdražieť
12 | 09 | 2019 I Pavol Jesenský

Domácnosti si za plyn aj elektrinu v budúcom roku zrejme výrazne priplatia.


Podľa odhadov odborníkov pre aktuality.sk by si domácnosti, ktoré využívajú elektrinu aj na kúrenie, mohli priplatiť až do 200 €, v prípade plynu využívaného aj na vykurovanie až 60 € ročne. Zvýšenie je spôsobené najmä nárastom cien na veľkoobchodnom trhu, drahším uhlím a úlohu zohral aj trh s emisnými povolenkami.

K téme čítajte viac:

DRAHŠÍ PLYN AJ ELEKTRINA? Všetko má v rukách ÚRSO, najskôr však zaplatíte viac, než minulý rok
Ceny elektriny a plynu majú ísť od budúceho roka hore. Zdražovanie energií by teda v niektorých prípadoch mohlo prekročiť aj viac ako 10 percent. Čítať ďalej
12 | 09 | 2019 | Peter Bachan


Pripomeňme, že keď domácnostiam v roku 2017 prišli vysoké faktúry za plyn, Fico ich pred kamerami roztrhal a odporúčal hodiť do koša. V prípade vysokých cien plynu zase zasahovala druhá vláda Roberta Fica koncom roka 2015 zaviedla tzv. plynovú vratku. Vtedy išlo o jedno z opatrení v rámci sociálneho balíčka. Približne 1,4 mil. domácností vtedy dostalo šek v sume od 10 do 165 eur podľa toho, koľko plynu odobrali. Štátny rozpočet to stálo 47 miliónov eur.

Možnosť zopakovania tohto scenára pritom začiatkom tohto roka nevylúčilo ani Ministerstvo hospodárstva. Fico už síce nie je premiér, ale zvýšenie cien za energie si z pozície neohrozeného bojovníka za nízke ceny nemôže dovoliť. Najmä nie pred voľbami. Preto možno zase bude trhať na kusy faktúry, prípadne aj šéfa regulačného úradu, ako to spravil s vtedajším riaditeľom Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozefom Holjenčíkom.

Práve ÚRSO je úrad, ktorý o konečných cenách energií rozhodne. Ceny na svetových trhoch síce neovplyvní, ale do výpočtu ceny vstupujú aj iné premenné. Veľmi si však vyskakovať nemôže. Práve pre zmenu pôvodného rozhodnutia o zvýšení maximálnych cien elektriny pre regulovaných zákazníkov pre rok 2017 a ich návrat na úroveň roka 2016 čelil viacerým škandálom.

Napríklad Najvyšší kontrolný úrad SR začiatkom tohto roka skonštatoval, že práca ÚRSO „javí znaky narušenia princípu transparentnosti a nezávislej činnosti“. A preto jeho konanie sleduje aj Európska komisia. Tento úrad totiž musí byť nezávislý od vlády.

Uvidíme, kto teda príde s návrhom na riešenie hroziaceho zvýšenia cien energií prvý. A najmä, z čoho by sa to zaplatilo. Už teraz sú totiž v parlamente v rámci predvolebných „sociálnych balíčkov“ návrhy, ktorých dopad na štátny rozpočet ďaleko presahuje miliardu eur. Návrhy na zvýšenie príjmov neprišli samozrejme žiadne. A aj stomiliónový návrh na zvýšenie príjmov rozpočtu cez zdraženie cigariet Danko blokuje.

Rozpočet až jasne smeruje do deficitu a nie je nafukovací, ale vyššie platby za energie si politici asi pred voľbami na tričko nevezmú. Inak by ich ľudia roztrhali ako ten Fico faktúry za elektrinu.

Pavol Jesenský: SNS nechce drahšie cigarety, drahý alkohol jej ale nevadí
Sociálne balíčky schvaľované v rámci predvolebnej kampane možno sčasti zafinancujú fajčiari. Zvýšením dane z cigariet a tabakových výrobkov, ktoré dnes schválila vláda, môže štátny rozpočet získať vyše 100 miliónov eur. Razantné zvýšenie daní je... Čítať ďalej
11 | 09 | 2019 | Pavol Jesenský