Je možné, že post poradcu národnej bezpečnosti po Boltonovi dostane Pompeo
12 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Je možné, že Biely dom môže po odchode Johna Boltona odovzdať bývalému riaditeľovi CIA a ministrovi zahraničia Miku Pompeovi dodatočnú úlohu poradcu pre národnú bezpečnosť.


Pompeo by naďalej pôsobil vo svojej súčasnej pozícii, ale prevzal by aj Boltonove zodpovednosti, prehlásil zdroj v stredu pre CNN, ktorý bol súčasťou diskusie, pričom dodal, že takýto krok by mohol urobiť Pompea až „príliš silným pre Trumpov vkus“. Diplomat by sa stal iba druhou osobou v histórii USA, ktorá by bola na týchto dvoch postoch súčasne. Prvý bol Henry Kissinger, ktorý mal v 70. rokoch 20. storočia pod vedením Richarda Nixona obrovskú moc a formoval zahraničnú politiku toho obdobia.

Aj keď Pompeo nie je natrvalo menovaný na napínanie boltonských topánok, prevezme dočasne povinnosti uberohawka až do vymenovania náhradníka, uviedol zdroj, hoci počiatočné správy z Bieleho domu v utorok tvrdili, že Boltonov zástupca Charles Kupperman , prevezme úlohu dočasne. Pompeo novinárom povedal, že nebol prekvapený Boltonovým prepustením, ale nebol by prepracovaný.

Medzi ďalšie mená, o ktorých sa rozpráva, že by mohli plniť úlohu poradcu pre národnú bezpečnosť, patrí Brian Hook, osobitný zástupca pre Irán a hlavný politický poradca Pompa; Steve Biegun, osobitný vyslanec v Severnej Kórei; Richard Grenell, veľvyslanec USA v Nemecku; a Douglas Macgregor, bývalý vojenský plukovník. Trump v stredu prehlásil novinárom, že má „päť ľudí, ktorí to veľmi chcú… päť ľudí, ktorých považujem za vysoko kvalifikovaných a dobrých ľudí“.

Úrad Pompea v stredu oznámil aktiváciu zmluvy o vzájomnej obrane s venezuelskou opozíciou, ktorá podľa všetkého uvoľňuje cestu k vojenským zásahom v tejto krajine. Rovnako ako Bolton, Pompeo je výrazným protivníkom Iránu a zástancom Izraela. Trump však údajne zvažuje stretnutie s iránskym prezidentom Hassanom Rouhanim v OSN koncom tohto mesiaca.

"Bolton zbrzdil rokovania so Severnou Kóreou", tvrdí Trump
Americký prezident Donald Trump v stredu uviedol, že jeho bývalý poradca pre národnú bezpečnosť John Bolton zbrzdil rokovania so Severnou Kóreou o denuklearizácii tým, že vyžadoval, aby severokórejský režim nasledoval "líbyjský model" a vzdal sa... Čítať ďalej
12 | 09 | 2019 | TASR