DRAHŠÍ PLYN AJ ELEKTRINA? Všetko má v rukách ÚRSO, najskôr však zaplatíte viac, než minulý rok
12 | 09 | 2019 I Peter Bachan

Ceny elektriny a plynu majú ísť od budúceho roka hore. Zdražovanie energií by teda v niektorých prípadoch mohlo prekročiť aj viac ako 10 percent.


Ako už zrejme viete, trh s energiami pre domácnosti a malé podniky je na Slovensku regulovaný. Dodávatelia energii sa pri tvorbe cien sa riadia vzorcom, ktorý určuje Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO).

Stojí za pripomenutie, že tento úrad sa "preslávil" na začiatku roku 2017, kedy musel jeho vtedajší šéf Holjenčík odstúpiť pre podozrenia a pochybenia. Predseda Národnej rady a SNS Andrej Danko ho vtedy chcel "v zuboch roztrhať" pri jeho grilovaní v Národnej rade, kam si ho poslanci predvolali. To sa ale nakoniec nestalo - odstúpil skôr, ako na to malo prísť. Dokonca aj šéf Smeru Robert Fico vtedy na tlačovke teatrálne trhal faktúry na polovicu.

Zvýšenie minimálnej mzdy na 580 eur môže negatívne ovplyvniť zamestnanosť, tvrdí Národná banka Slovenska
Navrhované výrazné zvýšenie hrubej minimálnej mzdy od začiatku budúceho roka o 60 eur na 580 eur by mohlo negatívne ovplyvniť vývoj zamestnanosti, ako aj ohroziť konkurencieschopnosť, najmä v regiónoch s vyššou nezamestnanosťou a nižšou mzdovou... Čítať ďalej
12 | 09 | 2019 | SITA


Aktuality.sk sa tejto téme venovali detailnejšie a pýtali sa odborníkov na dôvody zdražovania. Najdôležitejším vstupným parametrom pri elektrine má byť hodnota, za ktorú sa predávala na veľkoobchodnom trhu za prvých 6 mesiacov predchádzajúceho roka.

„Tá bola medziročne vyššia o zhruba 28 percent. Pokiaľ sa cena ostatných regulovaných položiek, ako je distribúcia, tarifa za systémové služby a prevádzkovanie systému, nezmení, celkovo si domácnosti a malé podniky priplatia v priemere o približne 10 % z celkovej platby za elektrinu,“ povedal pre Aktuality.sk Jiří Koudela, riaditeľ predaja Slovakia Energy.

Za nárastom veľkoobchodných cien elektriny má byť "viacero faktorov" - drahšie energetické uhlie na svetových trhoch či ekonomický rast, vďaka ktorému sa zvyšuje dopyt po energiách.

Slovakia Energy však nie je jediným dodávateľom, ktorý potvrdil možné zvyšovanie cien. Dokonca aj SPP považuje úpravu regulovaných cien za dodávku elektriny na rok 2020 za "veľmi pravdepodobnú".

A čo to vlastne pre vás znamená? Domácnosti s najmenšou spotrebou plynu zaplatia za rok o 2 eurá navyše. Ak rodina využíva plyn aj na ohrev vody či varenie, priplatí si v budúcom roku o približne 30 eur viac. Ak plynom aj kúrite, vaša peňaženka bude až o približne 60 eur ľahšia. ÚRSO by mal o úprave cien rozhodnúť v najbližších mesiacoch.

Ďakujeme
Šéfredaktor Hlavného denníka, Peter Králik našiel večný pokoj. Čítať ďalej
12 | 09 | 2019 | Redakcia