Americké letectvo obmedzuje prepravu na lietadlách KC-46
12 | 09 | 2019 I Imrich Kovačič
Americký internetový portál Defense News uviedol, že americké letectvo zakázalo používať lietadlá KC-46 na prepravu nákladu a cestujúcich na neurčitú dobu.

Rozhodnutie o tom bolo prijaté po incidente, keď sa zámky nákladu na spodnej časti podlahy lietadla počas letu odomkli a mohlo dôjsť k potenciálnym zraneniam alebo dokonca zabitiu ľudí ťažkým nákladom, ktorý sa počas letu uvoľnil.

Tento závažný nedostatok bol spozorovaný iba na jednom z lietadiel KC-46, ale letectvo nemá dostatok informácií, vylučujúcich podobnú chybu u iných lietadiel tohto typu.

Netanjahu musel utiecť z pódia, kde viedol svoju kampaň za znovuzvolenie, kvôli raketovému útoku z Gazy (VIDEO)
Hlučné sirény, ktoré varovali pred prichádzajúcim raketovým útokom z Gazy, prinútili izraelského premiéra Benjamina Netanjahua evakuovať sa z pódia počas jeho kampane, krátko po tom, čo sa zaviazal pripojiť sa k údoliu Jordánu, ak by bol znovu... Čítať ďalej
11 | 09 | 2019 | Marek Molnár


Letectvo USA má stále v pláne kúpiť 179 lietadiel KC-46, pričom 52 lietadiel z toho je už zazmluvnených. Dodávky lietadiel armáde boli však začiatkom roka prerušené po objavení sa zvyškov cudzích predmetov vo viacerých lietadlách. Podľa portálu Defense News by mohol mať tento zákaz výrazný dopad na oneskorenie dodávok tankerov pre americké letectvo.

Boeing KC-46 Pegasus je americké vojenské lietadlo určené pre dopĺňanie paliva iných lietadiel vo vzduchu. Okrem dopĺňania paliva môže slúžiť aj na prepravu cestujúcich a nákladu. Je postavené na platforme Boeingu 767-200ER, ktorý je v prevádzke od roku 1984. Americké letectvo plánuje kúpiť 179 nových lietadiel KC-46, ktoré by mali nahradiť 58 vzdušných tankerov KC-10 Extender a asi stovku strojov KC-135 Stratotanker.