Google Nest Hub vás neustále sleduje a to priamo u Vás doma
12 | 09 | 2019 I Imrich Kovačič

Monitorovací systém spoločnosti Nest Hub od spoločnosti Google neustále hľadá tvár svojho majiteľa a technicky ho nemožno vypnúť. Táto funkcionalita zariadení vyvoláva obavy o ochranu osobnosti a otázky týkajúce sa zneužitia týchto údajov spoločnosťou, ktorá ich vychvaľuje na špičkovú úroveň.





Najnovšie zariadenie „smart-home“ od spoločnosti Mountain View je vybavené kamerou s nepretržitým skenovaním rozpoznávania tváre, ktorú nie je možné vypnúť. Dá sa to iba „deaktivovaním“ v nastaveniach, ktoré pravdepodobne zároveň deaktivuje aj mikrofón. Zariadenie tak podľa všetkého neustále "odpočúva" všetky rozhovory, keďže ho aktivuje hovorené slovo. Zariadenia sú rovnako neustále pripravené na akciu už len pri zahliadnutí tváre majiteľa.

Skupina zariadení od Google so spoločným názvom The Nest Hub, ako už samotný názov napovedá, slúži ako „hniezdo“ pre iné zariadenia napojené na internet, ako sú napríklad termostaty, sledovacie kamery, zvončeky a pod., ktoré sú taktiež vybavené funkciou rozpoznávania tváre. Túto funkciu Google promuje ako smart riešenie pre majiteľov zariadení. Spoločný Hub (hniezdo) pre zariadenia nahráva tiež video z telefónnych hovorov a záberov z kamier, ktoré ukladá na vzdialený cloud, čím fakticky poskytuje okno do vašej domácnosti každému, kto má prístup k vášmu účtu Google alebo Nest.

Spoločnosť Google dostala rovnako už skôr lekciu po tom, ako sa zistilo, že jej asistent hlasu umelej inteligencie služby Google Home AI, dodáva zvuk súkromných okamihov používateľov aj tretím stranám na účely "klasifikácie". Google sa teraz sotva dokáže vyhovoriť na "chybu", keďže dovolila, aby sa tento škandál opakoval opäť, avšak tentoraz už s videom.

Spoločnosť Google pripúšťa, že môže "pomocou údajov vašej tváre vyskúšať budúce funkcie a algoritmy rozpoznávania, pred ich zapracovaním do najnovších zariadení", uviedla správa CNET v pondelok s odvolaním sa na vyhlásenie Google, ktorý tiež tvrdí, že „ Nest Hub Max nikomu neposkytuje žiadne dáta “ , avšak okrem prípadov, keď sa „z času na čas dočasne spracúvajú v službách Google, aby sa zlepšila kvalita vášho používania tohto zariadenia.

Google „príležitostne používa zábery, ktoré užívatelia poskytujú počas nastavovania zariadení, na účely vytvorenia modelu tváre v cloude a to z niekoľkých dôvodov“, ktoré súvisia s „vylepšením produktu“ a „motivovaným skutočnosťou, že v cloude máme k dispozícii viac výpočtového výkonu“, uviedol hovorca spoločnosti.

Google ospravedlňuje svoje zdieľanie útržkov domáceho zvuku, napríklad aj tvrdením, že to je „potrebné na vylepšenieie produktov, ako je Asistent Google.“ Na rozdiel od služby Google Home, ktorá generálne zanedbáva o tejto kľúčovej skutočnosti informovať používateľov, a ktorá bola odhalená až belgickým vysielateľom, informuje spoločnosť Nest Hub používateľov len o tom, že sú sledovaní iba pri nastavovaní funkcie Face Match.

Bagatelizovaním týchto odhalení spoločnosťou Google, sa naskytá otázka, čo by sa mohlo pokaziť používaním systému domáceho sledovania s funkciami rozpoznania tváre, ktorý dokáže odhaliť emócie používateľa a je prístupný aj na diaľku? Ak nič iné, mohlo by to aspoň inšpirovať novú generáciu autorov hororov.

Zdroj: RT