Úniky z vyšetrovacieho spisu sú problém, pred ktorým niektorí novinári zatvárajú oči. Kto z toho ťaží najviac?
11 | 09 | 2019 I Peter Bachan

V akom záujme sa dejú úniky z vyšetrovania vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej?


K téme Ján Kuciak čítajte viac:

AKTUALIZOVANÉ: Vyšetrovanie vraždy Jána Kuciaka sa blíži ku koncu. Prokurátori naznačujú divokú jeseň
O tom, že prípade vraždy novinára Jána Kuciaka chce prokuratúra podať obžaloby na jeseň, informovali v pondelok na tlačovom brífingu dozorujúci prokurátori Úradu Špeciálnej prokuratúry. Čítať ďalej
19 | 08 | 2019 | Peter Bachan, SITA, TASR


Rýchlo si zhrňme včerajšie udalosti na brannobezpečnostnom výbore Národnej rady - špeciálny prokurátor Dušan Kováčik "naznačíl", že úniky a následné medializovanie informácií z vyšetrovacieho spisu vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej mohli dať dostatočný čas podozrivým osobám pripraviť sa na možné úkony polície.

Úniky zo spisu vnímajú "mimoriadne negatívne" aj prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry.

Vyplýva to zo Správy špeciálneho prokurátora o činnosti Úradu špeciálnej prokuratúry a z poznatkov ÚŠP o stave zákonnosti za rok 2018, a aj priamo z toho, čo hovoril Kováčik na výbore.

„Taký masívny únik informácií zo spisu som za svoju dlhoročnú prax nezažil. Všetko sa to robí pod pláštikom nejakého verejného záujmu,“ povedal Kováčik.

OVPLYVŇOVANIE NOVINÁROV MARKÍZOU? Podľa Kočnera to je realita, oháňa sa PR firmou
Marian Kočner na pojednávaní v kauze zmeniek TV Markíza načrtol spochybnenie dôveryhodnosti novinárov a televízie Markíza. Čítať ďalej
10 | 09 | 2019 | Peter Bachan


Podľa neho po zverejnení komunikácie Mariana Kočnera, ktorý je obvinený z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka, s viacerými osobami, mohli mať podozrivé osoby dostatok času na to, aby sa pripravili na úkony polície.

Po tom, ako sme sa včera dozvedeli tieto informácie, natíska sa nám jedna otázka - Cui bono?

Komu prospievajú úniky informácii zo spisu? Pravdaže, nechceme tu konšpirovať alebo podsúvať akékoľvek obvinenia zo spolupráce, ide skôr o dvojitý meter niektorých neetických novinárov, ktorý baží len po čítanosti bez akejkoľvek zodpovednosti, a je úplne jedno, s akým úmyslom to robia, výsledok je len jeden - narúšanie vyšetrovania.

Napríklad Monika Tódová z Denníka N nás nazvala "konšpiračným médiom", ktoré zverejnilo nariadenie o tom, ako sa majú príslušníci ZVJS správať ku Kočnerovi vo väzení. Tento "únik" ale nemá akým spôsobom narušiť vyšetrovanie, na rozdiel od zverejnených častí komunikácie Mariana Kočnera, ktoré kritizoval samotný špeciálny prokurátor.

NOVÉ KOČNEROVINY: 500 tisíc eur za falošnú zmenku? Objavili sa prvé útržky komunikácie z aplikácie WhatsApp
Novinár Martin Daňo dnes zverejnil prvé útržky komunikácie Mariana Kočnera z aplikácie WhatsApp, ktorá sa týkajú kauzy zmeniek televízie Markíza. Čítať ďalej
10 | 09 | 2019 | Peter Bachan


Včera sa do Denníka N obul aj Peter Tóth. "Klamári v Denníku N tvrdia, že vylúčenie verejnosti z pojednávania počas mojej svedeckej výpovede mohlo byť dôsledkom jednej z mojich „neformálnych požiadaviek“. Píšu to len preto, aby ma spochybnili ako svedka, čím pomáhajú Marianovi Kočnerovi a spol. Aj bájkari v denníku N veľmi dobre vedia, že svedok si nemôže klásť žiadne požiadavky či podmienky a už vôbec nie neformálne," píše Tóth na svojej Facebookovej stránke.

"Denník N sa už v zhode s obhajobou Mariana Kočnera pustil aj do šírenia konšpirácií o mojom zdravotnom stave. Všetci, čo ma poznajú, vedia, že som športovec, a preto sa teším skvelému telesnému i duševnému zdraviu. Už dlhší čas viem, že Marian Kočner sa bude usilovať spochybniť moje duševné zdravie. Denník N sa stal jeho prvým spojencom, čím definitívne potvrdil, že jeho redaktorom nejde o informovanie verejnosti, ale o lynčovanie osôb s nesprávnym, teda neliberálnym náhľadom na realitu," dodáva "Ďateľ".

Ako je možné vidieť, dvojitý meter niektorých novinárov nemá hraníc. Možno by bolo na mieste si prečítať, čo hovorí Etický kódex novinára, a ním sa aj riadiť.

Jana Teleki: Šantovi sa v priamom prenose rúca obžaloba Kočnera
09 | 09 | 2019 | Jana Teleki