"Téma externých prostriedkov na modernizáciu letísk nie je pasé", tvrdí Lajčák
11 | 09 | 2019 I TASR

Téma externých zdrojov na realizáciu modernizácie vojenských letísk nie je pasé. Uviedol to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák (nominant Smer-SD) pred stredajším rokovaním vlády.


"Stále beží medzirezortné pripomienkové konanie, existuje viacero nástrojov, ako získať externé zdroje," uviedol šéf slovenskej diplomacie. O zámeroch uskutočniť modernizáciu len z prostriedkov štátneho rozpočtu povedal, že to vníma ako politickú realitu.

"Táto téma bola zneužitá na vnútropolitickú spotrebu a toto je výsledok," uviedol na margo spochybňovania ponuky USA prispieť na modernizáciu letísk.

Napriek tomu si myslí, že stále existuje možnosť tieto zdroje získať. "Môžeme ich dostať v budúcom roku, ak budú v rozpočte a ak bude SR signalizovať, že má o tieto peniaze záujem. Kongres ich schváli na základe návrhu Pentagonu, ktorý ho predloží alebo nie, podľa rokovaní so zainteresovanými stranami,“ upozornil.

O amerických prostriedkoch na modernizáciu letísk Sliač a Kuchyňa sa hovorilo v rámci Dohody o obrannej spolupráci (DCA) s USA, ktorej cieľom je umožniť rozšírenú obrannú spoluprácu medzi Slovenskom a USA.

Ministerstvo obrany (MO) SR v gescii SNS vyjadrilo zdržanlivý postoj k celej záležitosti a rozhodlo sa na rokovaní o DCA nezúčastňovať. Kritici dohody upozorňovali na to, že dokument i financie sú zámienkou pre etablovanie amerických vojenských síl na území SR.