Podľa zásady trikrát a dosť dostal násilník 25 rokov
11 | 09 | 2019 I SITA

Trest odňatia slobody na 25 rokov za obzvlášť závažný zločin znásilnenia a vydierania potvrdil dnes odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre 58-ročného Jozefa Berkyho z Fiľakova. Konanie Berkyho, ktorý sa ku skutkom priznal v rozsahu obžaloby, posudzoval súd podľa zásady trikrát a dosť. V minulosti ho odsúdili za lúpež, ublíženie na zdraví a za opakované znásilnenie.


Ani nie 15-ročnú Lenku znásilnil Jozef Berky v máji a v júni minulého roku vo Fiľakove. Po čine dievčaťu povedal, že ak to niekomu povie, zabije jej mamu a synovca. Dievča utrpelo posttraumatickú stresovú poruchu, ktorá si vyžiadala okamžitú psychiatrickú liečbu a starostlivosť psychiatrov a psychológov.

Súd v kauze policajnej razie v rómskej osade priberie do konania
Na Okresnom súde Košice I v stredu pokračovalo hlavné pojednávanie s jedným z Rómov obžalovaných z krivej výpovede a krivého obvinenia v kauze policajnej razie z roku 2013 v osade v Moldave na Bodvou. Pojednávanie trvalo krátko, pričom sudca... Čítať ďalej
11 | 09 | 2019 | TASR


Pretože Berky sa na prvostupňovom súde priznal. Podľa zákona za takéto konanie mohol súd poslať Jozefa do väzenia na doživotie. Bol doteraz deväťkrát súdne trestaný a ako recidivista si odsedel spolu 26 rokov. Okrem iného za lúpež, ublíženie na zdraví a za opakované znásilnenie a pohlavné zneužívanie.

Z posledného výkonu trestu sa vrátil pred ôsmimi rokmi. Znalci nezistili u neho duševnú chorobu ani poruchu, ktorá by ovplyvnila jeho protiprávne sexuálne konanie. Podľa nich nie je delikvent pre spoločnosť v tomto smere nebezpečný. Prokurátor nepožadoval doživotný trest vzhľadom na priznanie Jozefa, jeho vek, stanovisko znalcov a skutočnosť, že od ostatného výkonu trestu uplynulo osem rokov, počas ktorých obžalovaný nespáchal trestný čin.

Voči rozsudku sa obžalovaný odvolal, pretože podľa neho každý trest nad päť rokov je pre neho doživotím. Odvolací senát však jeho odvolanie zamietol a prvostupňový verdikt potvrdil. Predseda senátu hneď nariadil aj výkon trestu. Berky si ho odpyká v ústave s maximálnym stupňom stráženia.