Pavol Jesenský: SNS nechce drahšie cigarety, drahý alkohol jej ale nevadí
11 | 09 | 2019 I Pavol Jesenský

Sociálne balíčky schvaľované v rámci predvolebnej kampane možno sčasti zafinancujú fajčiari. Zvýšením dane z cigariet a tabakových výrobkov, ktoré dnes schválila vláda, môže štátny rozpočet získať vyše 100 miliónov eur. Razantné zvýšenie daní je pritom jeden z mála nástrojov, ktorým môže štát zaplatiť všetky tie predvolebné darčeky, ktorými sa koaličné strany chystajú kúpiť si voličov. Jednoducho ich vezmú ľuďom z peňaženiek a potom si ich rozdelia podľa svojich vlastných preferencií a potrieb.


Lídrom v plánovanom zadlžovaní je pritom Slovenská národná strana, ktorej návrh na stanovenie minimálneho dôchodku by len v rokoch 2021 a 2022 vytiahol zo štátnej kasy o viac ako pol miliardy eur. Zníženie sadzby dane z príjmu na 15 % a zníženie DPH na potraviny ďalšie stámilióny. Návrhy na to, ako takéto deficity vyrovnať, nepriniesla samozrejme žiadne.


Zábavné pritom je, že keď ministerstvo financií príde aspoň s nejakým návrhom, SNS rovno ide zvolávať koaličnú radu a Danko sa dušuje, že návrh prejde len cez jeho mŕtvolu. Právo fajčiť lacnejšie je zrejme pre národniarov nejakým spôsobom zásadné. Ale to, že Slováci majú podľa aktuálneho prieskumu drahší alkohol ako Nemci i krajiny V4, im nevadí.


Hovoríme pritom o sadzbe dane z alkoholu, ktorá sa nemenila už od vstupu Slovenska do EÚ. Vtedy bola stanovená sadzba dane z alkoholu na hodnotu 10,8 eura za liter čistého liehu, čo je presne dvojnásobok európskej sadzby, ktorá je na úrovni 5,4 eur na liter. Túto agendu má na starosti ministerstvo pôdohospodárstva, ktoré je aktuálne v gescii SNS.


Akú aktivitu vyvinula Matečná a spol. v poslednom období smerom k zníženiu sadzby dane z alkoholu známe nie je. Národniarov zjavne viac trápi to, či máme vyšší stožiar na vlajku pred parlamentom, ako Maďari. Alebo schvaľovanie zákonov namierených proti obchodným reťazcom, z ktorých jeden už Brusel zrušil a ten druhý zrejme čaká rovnaký osud.


Presne teraz sa teda pre SNS otvára priestor, ako zabojovať aj na tomto fronte. Minister financií Ladislav Kamenický totiž zdraženie cigariet zdôvodňoval takto: „..Vzhľadom na ceny cigariet a iných tabakových výrobkov u našich susedov sme sa rozhodli upraviť sadzby dane tak, aby boli ceny týchto výrobkov porovnateľné s ostatnými krajinami V4." Preto sa naskytá otázka: Dorovnávať daň z cigariet na úroveň vyšších sadzieb tak, ako je tomu aj u susedov môžeme, ale u dane z alkoholu to smerom nadol už nejde?


Ak chcú národniari aspoň nejako zabodovať, mali by to aspoň skúsiť. Museli by sme síce rokovať s EÚ, ale za pokus to stojí. Prinieslo by to totiž aj podporu slovenských krčiem, ktoré nám tu zanikajú na úkor kaviarní. Zároveň by sa zvýšil predaj na Slovensku vyrobeného alkoholu, keďže aktuálne na trhu prevažujú liehoviny dovážané z krajín, kde je sadzba dane nižšia. Národniari by si tak mohli pripísať aspoň nejaký bod pri podpore slovenských výrobkov. Okrem toho, zníženie dane z alkoholu by bola pre národ, ktorý si psychohygienu z veľkej časti zabezpečuje borovičkou, veľmi dobrá správa. Konečne by národniari mali aj svoju “národnú” tému.