Na potvrdenie povinného zmluvného poistenia bude stačiť vodičovi už len zelená karta
11 | 09 | 2019 I SITA

Biela karta potvrdzujúca povinné zmluvné poistenie (PZP) automobilu bude onedlho minulosťou. Cez novelu zákona o Eximbanke totiž hlasovaním prešla prostredníctvom pozmeňujúceho návrhu novela zákona o povinnom zmluvnom poistení.


Zruší sa tak poisťovniam povinnosť vydávať potvrdenie o poistení zodpovednosti, tzv. bielu kartu. Šoférom tak bude stačiť nosiť zelenú medzinárodnú kartu automobilového poistenia. Zákon by mal nadobudnúť účinnosť od 1. októbra.

Zjemnenie kritérií pre povinné audity účtovníctva firiem v prvom čítaní parlament podporil
Kritériá pre povinné auditovanie účtových závierok obchodných spoločností by sa mali zmierniť. Počíta s tým novela zákona o účtovníctve, ktorú v stredu posunuli poslanci Národnej rady SR do druhého čítania. Čítať ďalej
11 | 09 | 2019 | SITA


Vydávanie bielej karty je podľa návrhu dodatočným administratívnym nákladom pre poisťovateľov, keďže toto potvrdenie je dokladom používaným len v rámci Slovenska.

Poisťovne totiž vydávajú aj zelenú kartu, ktorá je medzinárodnou kartou automobilového poistenia slúžiacou ako doklad o uzavretí poistenia pri prevádzke vozidla na území iného členského štátu.

Keďže ide o doklad o uzatvorení toho istého poistenia, vydávať sa budú len zelené karty, ktoré budú slúžiť aj na preukazovanie poistenia zodpovednosti.