Lesné požiare v Indonézií spôsobili zatvorenie škôl! Ľudia cez deň radšej nevychádzajú z domu
11 | 09 | 2019 I Ján Prokop

Niekoľko tisíc škôl bolo uzavretých v indonézskej provincii Riau kvôli hustému dymu, ktorý sa v oblasti šíri z lesných požiarov. Viac ako 400 škôl zrušilo vyučovanie taktiež v susednej Malajzii. Do východomalajsijského štátu Sarawak poslali úrady pol milióna ochranných rúšok. Problémy s dymom, ktorý spôsobuje rade obyvateľov dýchacie ťažkosti, sa opakujú v regióne každoročne. Väčšina požiarov býva založená úmyselne pri odlesňovaní pôdy.


Lesné požiare sužujú v posledných týždňoch časti indonézskeho ostrova Sumatra a tiež provincii Kalimantan na Borneu. Do boja s plameňmi bolo vyslaných tisíce vojakov a policajtov a hasičských lietadiel. Indonézsky úrad civilnej ochrany uviedol, že oheň už spálil 328 tisíc hektárov porastu.

Problémy s dymom má okrem Indonézie a Malajzie tiež Singapur, kde úrady vyzvali občanov, aby sa vyhýbali dlhému pobytu vonku a pokiaľ možno odložili náročné aktivity. "Ľudia, ktorí sa necítia dobre, predovšetkým starší občania a deti, ako aj ľudia s chronickými srdcovými a pľúcnymi ochoreniami by mali vyhľadať lekársku starostlivosť," uviedol singapurský úrad pre životné prostredie.

Pre požiare museli na ostrove Gran Canaria evakuovať niekoľko španielskych miest
Približne 1000 ľudí sa nemohlo v nedeľu vrátiť do svojich domovov po tom, ako z nich boli evakuovaní pre pretrvávajúce požiare na španielskom ostrove Gran Canaira. Čítať ďalej
12 | 08 | 2019 | TASR


Ekologické organizácie označujú za pôvodcu väčšiny požiarov pralesov a rašelinísk v Indonézii  papierenské spoločnosti a majiteľa plantáží, kde sa pestujú olejové palmy. Odlesňovanie pôdy pomocou ohňa je totiž lacnejšie ako iné spôsoby čistenia pozemkov. Firmy vypaľovanie pôvodnej vegetácie popierajú.

Susedné krajiny si v Indonézií každoročne na dym sťažujú, Jakarta avšak tento týždeň obvinenia odmietla a tvrdí, že lesné požiare horí aj v ďalších krajinách regiónu, vrátane Malajzie, Filipín, Papuy-Novej Guiney, Vietname, Východného Timoru a Thajska.

Najhoršie lesné požiare postihli Indonézii v roku 2015, kedy dymový smog pokryl veľkú časť juhovýchodnej Ázie. Podľa štúdie vedcov z Harvardovej a Kolumbijskej univerzity kvôli dymovým čiastočkám vtedy len v Indonézii predčasne zomrelo viac ako 90 tisíc ľudí.

Bolsonaro kritizoval Macronov návrh riešiť požiare v Brazílii na summite G7
Brazílsky prezident Jair Bolsonaro kritizoval vo štvrtok na Twitteri návrh svojho francúzskeho náprotivku Emmanuela Macrona, aby sa o ničivých požiaroch v amazonskom dažďovom pralese diskutovalo na víkendovom summite G7. Píše o tom v noci na piatok... Čítať ďalej
23 | 08 | 2019 | TASR