Druhý rokovací deň bude patriť vládnym návrhom, začína Sólymos
11 | 09 | 2019 I SITA

Druhý rokovací deň 49. schôdze parlamentu bude patriť vládnym návrhom. Minister životného prostredia (MŽP) László Sólymos uvedie návrh novely zákona o odpadoch. Vďaka novele by mali viaceré jednorazové plastové výrobky byť na Slovensku od roku 2021 minulosťou.


Zakázané budú jednorazové plastové taniere a príbory, miešadlá na nápoje, slamky, paličky od balónov, vatové tyčinky do uší ako aj nádoby na potraviny, nápojové obaly a poháre vyrobené z expandovaného polystyrénu. Podľa MŽP sa spomínané plastové výrobky dajú jednoducho nahradiť ekologickejšími alternatívami na viacnásobné použitie. Zákaz už začiatkom roka schválila aj Európska únia.

Parlament v druhom čítaní prerokuje aj návrh zákona o zálohovaní nápojových obalov. Poslanci v hlasovaní rozhodnú o tom, či sa od roku 2022 budú na Slovensku zálohovať jednorazové nápojové obaly.

Ročne sa na Slovensku predá asi miliarda PET fliaš, z toho sa asi 60 percent podarí separovať, čo znamená, že 400 miliónov končí na skládkach, či v horšom prípade voľne pohodených v prírode, riekach a pri cestách. MŽP predpokladá, že vďaka zálohovaniu asi 95 percent nápojových obalov skončí tam, kde patrí – v recyklačných zariadeniach.

Danko požiada o preverenie zániku mandátu troch poslancov
Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) požiada Mandátny a imunitný výbor Národnej rady (NR) SR o posúdenie toho, či trom poslancom zanikol mandát v súlade s ústavou a legislatívou. Čítať ďalej
10 | 09 | 2019 | TASR


Šéf rezortu financií Ladislav Kamenický plénu predstaví návrh novely zákona o správe daní (daňový poriadok). Cieľom predkladaného návrhu je zníženie administratívnej záťaže daňových subjektov a zefektívnenie niektorých ustanovení zákona.

V záujme zníženia administratívnej záťaže v registračnom konaní chce ministerstvo zrušiť povinnosť daňových subjektov nahlasovať správcovi dane čísla zriadených bankových účtov a navrhuje sa, aby registráciu k dani z príjmov vykonával správca dane z úradnej moci, na základe informácií získaných z príslušných registrov alebo na základe podaného daňového priznania.