Čína oslobodila 16 amerických tovarov od dodatočných ciel
11 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Peking oslobodil 16 druhov tovaru vyrobeného v USA z dodatočných ciel, ktoré boli zavedené ako odvetné opatrenie po tom, čo Washington zvýšil clo na množstvo čínskych výrobkov.


Podľa vyhlásenia tarifnej komisie Štátnej rady uverejnenej na internetovej stránke ministerstva financií v stredu, sa medzi tovary, ktoré sú oslobodené od dodatočných taríf, nachádzajú potraviny pre hospodárske zvieratá, lieky proti rakovine a niektoré priemyselné mazivá. Výnimka nadobudne účinnosť 17. septembra a bude platiť jeden rok.

Komisia vydala dva samostatné zoznamy. Prvý zahŕňa potravu pre hospodárske zvieratá, krevety a lieky proti rakovine spolu s objasnením, že tarify, ktoré sa na tieto položky už vzťahovali, sa reklamujú. Preto boli spoločnosti vyzvané, aby do šiestich mesiacov požiadali o colné konanie, aby dostali náhradu.

Medzi výrobky na druhom zozname patrí napríklad srvátková potrava pre hospodárske zvieratá a mazací základový olej. Avšak tieto tarify, ktoré už boli na tieto položky uvalené, sa považujú za nevratné.

Pekinské oznámenie o znížení ciel prišlo ešte predtým, ako sa Čína a USA stretli vo Washingtone v októbri, kde budú rokovať o ďalšom kole prebiehajúcej obchodnej vojne a colnom spore.

Washington a Peking si nedávno vymenili zvýšenie ciel na tovary v hodnote niekoľko miliárd dolárov. Posledná eskalácia sa uskutočnila začiatkom augusta, keď prezident USA Donald Trump začal postupné ukladanie ciel na ďalšie čínske tovary v hodnote 300 miliárd dolárov. Peking na to odvetil poplatkami zameranými na dovoz z USA do hodnoty približne 30 miliárd dolárov, pričom ovplyvnil najmä výrobky, ktoré sú citlivé pre poľnohospodársky sektor USA.

Marek Molnár: Zoznámte sa s americkým "Doktorom Smrti"
Vo filmovej adaptácií knihy Manchurianský kandidát od Richarda Condona z roku 1962, je zobrazený diabolský severokórejský lekár menom Yen Lo, ktorí sa pohráva s mysľou svojich väzňov, aby ich donútil zabíjať a robiť iné skazené činy. Pričom šialený... Čítať ďalej
10 | 09 | 2019 | Marek Molnár