Pri Šefčovičovi zlyhala Pellegriniho vláda, SaS jeho nomináciu nepovažuje za úspech
10 | 09 | 2019 I SITA

Nomináciu Maroša Šefčoviča, ktorý by mal v Európskej komisii v rokoch 2019 – 2024 zastávať pozíciu podpredsedu pre medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad, nemôže strana Sloboda a Solidarita (SaS) považovať za úspech. Uvádza to SaS v tlačovej správe, ktorú agentúre SITA poskytol hovorca liberálov Róbert Buček.


„Oproti predchádzajúcemu obdobiu sa totiž vracia do bezvýznamnejšej pozície, ktorú už navyše zastával. Považujeme to za zlyhanie vlády na čele s Petrom Pellegrinim, ktorá opätovne nebola schopná vyrokovať pre Slovensko niektorú z top piatich pozícii v rámci Európskej únie,“ uviedol poslanec NR SR za SaS a tímlíder strany pre zahraničnú politiku a politický systém Martin Klus.

Pôvodne sa hovorilo, že Šefčovič by mohol získať jednu z najvyšších európskych pozícií - konkrétne post vysokého predstaviteľa pre zahraničnú politiku. Ani jedna z vrcholových pozícií - post predsedu Komisie, Európskej rady, Európskeho parlamentu, šéfa európskej diplomacie a šéfa Európskej centrálnej banky nezískal nikto zo strednej Európy.

Podľa Čaputovej má Šefčovič všetky predpoklady, aby funkciu zvládol
Maroš Šefčovič má dlhoročné skúsenosti a všetky predpoklady, aby zvládol funkciu podpredsedu Európskej komisie pre medziinštitucionálne vzťahy. Uvádza sa to v stanovisku prezidentky Zuzany Čaputovej, ktoré agentúre SITA poskytol jej hovorca Martin... Čítať ďalej
10 | 09 | 2019 | SITA


Vláda bez akejkoľvek sebareflexie prišla podľa liberálov s nomináciou kandidáta, ktorý vo vyhrotenej vnútroštátnej kampani neuspel na post hlavy štátu.

„Vláda tiež nijako nebrala do úvahy fakt, že táto nominácia je päťročná, pričom je pravdepodobné, že už o pár mesiacov sa pomery na Slovensku zmenia. Bolo by teda rozvážne a pragmatické k nej pristúpiť v súčinnosti s opozíciou. V prípade nášho nominanta sa dá totiž očakávať pomerne zložitý proces tzv. grilovania v Európskom parlamente. Europoslanci sa pravdepodobne budú pýtať na viaceré kontroverzné výroky Maroša Šefčoviča počas volebnej kampane. V kritickom prípade je možné, že Slovensko bude požiadané aj o zmenu tejto nominácie,“ uzavrel Klus.

Maroš Šefčovič by mal byť v novej Európskej komisii podpredsedom pre medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad. Oznámila to dnes predsedníčka Komisie Ursula von der Leyen. Šefčoviča podobne ako ďalších 25 navrhnutých komisárok a komisárov čaká vypočúvanie pred Európskym parlamentom.

Ak poslanci za Komisiu ako celok zahlasujú, exekutíva pod vedením von der Leyen sa ujme mandátu 1. novembra. Maroš Šefčovič bol v Komisii Josého Manuela Barrosa komisárom pre vzdelávanie, odbornú prípravu, kultúru a mládež. Podpredsedom Európskej komisie pre medziinštitucionálne vzťahy a administratívne záležitosti bol v rokoch 2010 - 2014. Tretí raz (2014 - 2019) sa stal podpredsedom EK vedenej Jeanom-Claudom Junckerom zodpovedným za Energetickú úniu.

"Už som presvedčený na 150 percent o sile dôkazov", tvrdí Šanta po Tóthovej výpovedi
Špeciálny prokurátor Ján Šanta nemá pochybnosti o dôkazoch voči Marianovi Kočnerovi a Pavlovi Ruskovi v kauze televíznych zmeniek. Čítať ďalej
10 | 09 | 2019 | TASR