Plénum odobrilo uznesenie o ochrane slobody náboženstva
10 | 09 | 2019 I TASR

Upozorniť na zhoršujúci sa stav v oblasti dodržiavania slobody náboženstva alebo viery vo svete má uznesenie, ktorého návrh v utorok schválil parlament.


Príkladom zhoršujúceho sa stavu v oblasti dodržiavania slobody náboženstva alebo viery je prípad pakistanskej kresťanky Asie Bibi, ako aj bombové útoky na kostoly na Srí Lanke počas tohtoročnej Veľkej noci či streľba v mešitách v meste Christchurch na Novom Zélande z marca tohto roka.

Uznesenie NR SR o ochrane slobody náboženstva alebo viery a pomoci prenasledovaným kresťanom a iným náboženským komunitám vo svete upozorňuje na fenomén nábožensky motivovaného násilia vo svete. Odporúča vláde, aby po vzore OSN, Európskej únie (EÚ) a jednotlivých členských štátov EÚ zvýšila medzirezortné úsilie SR v tejto oblasti. Uznesenie tiež odporúča vláde, aby reagovala na zhoršujúcu sa situáciu náboženských komunít vo svete.

Uznesenie tiež pripomína, že Slovensko má s porušovaním náboženskej slobody skúsenosti z vlastnej histórie. Dôvodová správa preto konštatuje, že v dnešnej dobe je osobitnou morálnou povinnosťou SR, aby vyvinula väčšie úsilie na pomoc prenasledovaným pre vieru vo svete.

Financovanie systému slovenského zdravotníctva sa meniť nebude
Štát nebude musieť na verejné zdravotníctvo poskytnúť také výdavky, ktoré by presahovali percentuálny podiel na hrubom domácom produkte (HDP) Slovenska v porovnaní s predchádzajúcim rokom aspoň o 0,1 percenta. Poslanci parlamentu v utorok... Čítať ďalej
10 | 09 | 2019 | TASR