Plač dieťaťa prekazil manželom útek z Československa! Helenu väznili a mučili dlhých 5 rokov, svojho muža aj tak neprezradila
10 | 09 | 2019 I Tomáš Kubec

Vo veku 94 rokov zomrela bývalá politická väzenkyňa a obeť komunistického totalitného režimu, Helena Šidáková. Pani Šidáková bola mučená po dobu piatich rokov príslušníkmi bývalej ŠtB, odpykávala si trest za pokus o útek, aj so svojim manželom, z Československa.


Helena Šidáková sa narodila 6. mája 1925 v Prahe. Chcela sa stať učiteľkou, počas vojny však učiteľský ústav študovať nemohla, a tak vychodila obchodnú akadémiu. Po vojne sa Helena zoznámila so študentom ČVUT a zamestnancom rozhlasu Zdeňkom Šidákom, ktorý zažil totalitné nasadenie vo Viedni, a bol v kontakte s odbojom. Helena sa Zdeňkom založila rodinu, narodil sa im syn Zdeněk.

HISTORICKÉ OKIENKO: Od rómskeho holokaustu uplynulo 75 rokov
Pred 75 rokmi, v noci z 2. na 3. augusta 1944, nacisti zlikvidovali "cigánsky" koncentračný tábor v Auschwitzi-Birkenou. Ten tvoril súčasť vyhladzovacieho nacistického tábora. Menšiu časť tamojších väzňov deportovali do koncentračných táborov... Čítať ďalej
01 | 08 | 2019 | TASR


V roku 1948 manželia spoznali tú pravú, krutú tvár nového totalitného režimu. Keďže Zdeněk o rok skôr vystúpil z KSČ, po komunistickom februárovom prevrate prišiel o prácu v rozhlase a bol vylúčený z fakulty. Zdeněk z Československa emigroval, zatiaľ čo Helena zostala so synčekom doma. Na začiatku roka 1949 sa Zdeněk bez vedomia úradov do vlasti vrátil, aby manželke so synom a niekoľkým ďalším ľuďom pomohol emigrovať tiež.

Útek však kvôli plačúcemu synčekovi nevyšiel a Helena skončila na krátku dobu vo väzení, Zdeněk sa pred políciou skrýval. Na Veľkú noc si potom po nepodarenom pokuse o Zdeňkové dolapenie pre Helenu prišli príslušníci ŠtB. Statočná žena čelila neuveriteľnej brutalite, eštebáci ju mučili, tĺkli do chodidiel a snažili sa z nej dostať, kde sa jej manžel skrýva.

"Hovorila som, že neviem, tak ma trošku strieskali. Položili ma na stôl, zviazali mi ruky a nohy, a trieskala ma do chodidiel. A to by nikto neveril, čo je to za príšernú bolesť. Nič nebolí tak ako toto. A ja ako som so sebou hádzala, tak som z toho stola blbo spadla, nemala som sa čoho chytiť. Ruky som mala zviazané, nohy taktiež, tak som spadla a vyrazila si platničku. Nemohla som sa zdvihnúť, všetko ma príšerne bolelo. Tak skončil môj prvý výsluch," opísala pani Šidáková spoločnosti Post Bellum pre jej projekt Pamäť národa - Príbehy našich susedov.

Miroslav Vetrík: 24. marca spomienková sviečková manifestácia pripomenie, že komunizmus je totalita
25. marca 1988 sa na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave uskutočnila sviečková manifestácia. Bola to predovšetkým náboženská demonštrácia: veriaci žiadali vymenovanie katolíckych biskupov, úplnú náboženskú slobodu a dodržiavanie ľudských práv.... Čítať ďalej
23 | 03 | 2019 | Miroslav Vetrík, Svetlo sveta


Helena síce nevedela, kde sa jej manžel nachádza, ale mučiteľa ani napriek ukrutným bolestiam nepriviedla na stopu milovaného muža. Bezpečnostné zložky napriek tomu Zdeňka podrobné vyšetrovali, nakoniec ho aj chytili v tajnom úkryte, v Jizerských horách. Vyfasoval doživotie, Helenu odsúdili na 20 rokov. Z väzenia sa dostala po piatich rokoch, manžel až v roku 1963. Manželom sa potom narodil ešte syn Martin. Zdeněk Šidák zomrel v lete roku 1990.

Posledná rozlúčka s pani Šidákovou sa uskutoční 10. septembra v jedenásť hodín v kostole Svätej Margity pri Břevnovskom kláštore, informovala Konfederácia politických väzňov. Životný príbeh Heleny Šidákovej uschovala organizácia Post Bellum vďaka projektu Pamäť národa, pre budúce generácie.