Hrnko víta každé platové navýšenie pre profesionálnych vojakov
10 | 09 | 2019 I SITA

Predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Anton Hrnko (SNS) víta každé platové navýšenie pre profesionálnych vojakov. Uviedol to počas rozpravy k návrhu novely zákona o štátnej službe profesionálnych vojakov.


„Vládny návrh zákona plne rešpektujem a odráža našu politiku, ktorá je zameraná na zlepšenie podmienok výkonu služby profesionálnych vojakov. Nie každému sa bude toto opatrenie páčiť, no treba si uvedomiť, že v tak náročnom rezorte, ako je ministerstvo obrany, nájsť dostatok vnútorných zdrojov a finančných prostriedkov nie je vždy jednoduché. Preto vítam každé platové navýšenie pre vojakov a plne tento návrh zákona podporujem,“ vyhlásil Hrnko.

Poslanec NR SR za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Eduard Heger tento návrh zákona podporí. „Vojakom je potrebné zvýšiť plat, ale dá sa ísť ešte ďalej a tento systém ešte viac vylepšiť. Samotný návrh nie je taký ideálny, má viacero nejasností a tie bude treba odstrániť,“ priblížil Heger.

Preto predkladá pozmeňovací návrh, aby zákon vstúpil do platnosti ešte pred Vianocami a nie 1. februára 2020, ako je to v návrhu.

Novela o uznávaní dokladov o vzdelaní a o uznávaní odborných kvalifikácií je v druhom čítaní
O uznávaní vysokoškolských diplomov pre účely pokračovania v štúdiu by po novom mohlo rozhodovať ministerstvo školstva. Čítať ďalej
10 | 09 | 2019 | SITA


Parlament bude v stredu hlasovať o schválení novely zákona o štátnej službe profesionálnych vojakov z dielne Ministerstva obrany SR. Plat profesionálnych vojakov má byť podľa rezortu obrany zložený z viacerých častí, a to z takzvanej hodnostnej tarify a funkčnej tarify. Profesionáli si tiež majú finančne prilepšiť v rámci hodnostného platu o jedno percento ročne za každý rok výkonu štátnej služby.

Podľa rezortu obrany je totiž v súčasnosti systém odmeňovania nedostatočný. Ministerstvo si okrem iného od novely sľubuje, že sa zvýši atraktivita vojenského povolania. V súčasnosti podľa tabuľkových počtov totiž chýba v armáde niekoľko tisíc profesionálov. Ministerstvo obrany SR má peniaze na zmeny zabezpečené v rámci limitov súčasného rozpočtu a tiež plánov na nasledujúce roky.