Atraktivita Slovenska pre filmárov sa zvýši
10 | 09 | 2019 I SITA

 Parlament dnes schválil novelu zákona o Audiovizuálnom fonde, ktorou sa má zvýšiť atraktivita Slovenska pre filmárov. Novela počíta so zvýšením dotácie, ktorou môže Audiovizuálny fond preplatiť časť výdavkov minutých na filmový projekt na Slovensku.


Ministerstvo kultúry SR (MK SR) navrhovalo „zvýšiť percentuálny podiel dotácie, ktorú fond poskytuje na podporu audiovizuálneho priemyslu, z 20 percent oprávnených výdavkov na 33 percent oprávnených výdavkov“ na tvorbu filmu. Vyplýva to z dôvodovej správy k návrhu. Za pozitívny označilo pre agentúru SITA návrh novely Creative Industry Forum (Fórum kreatívneho priemyslu), ktoré sa venuje hospodárskej súťaži, investíciám a ďalším témam kreatívneho priemyslu.

Novela má podľa MK SR zabezpečiť zvýšenie súkromných investícií do filmovej tvorby a súvisiacich oblastí audiovizuálneho priemyslu a tým podporiť aj súvisiace oblasti hospodárstva na Slovensku. Na základe pripravovaných zmien by mal Audiovizuálny fond poskytovať žiadateľom peniaze formou dotácie vo výške 33 percent oprávnených výdavkov.

Poslanci vzali na vedomie správy o činnosti Vojenského spravodajstva či SIS, ale aj Ústavu pamäti národa
Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok vzali na vedomie niekoľko správ za rok 2018, medzi nimi aj utajované správy o činnosti Slovenskej informačnej služby (SIS) či Vojenského spravodajstva (VS). Čítať ďalej
10 | 09 | 2019 | TASR


Oprávnené výdavky musia priamo súvisieť s realizáciou filmového projektu, konkrétne ide o všetky úhrady za tovary, služby, odmeny a mzdy, ktoré sú zdaňované na Slovensku. V súčasnosti je táto dotácia 20 percent z oprávnených výdavkov.

Podobné schémy financovania filmov fungujú vo väčšine európskych krajín. V reakcii na návrh to pripomína Creative Industry Forum (Fórum kreatívneho priemyslu) a dodáva, že ide o tzv. "rebate schemu”, v ktorej môže producent žiadať dotáciu založenú na tom, koľko investoval na Slovensku do filmovej produkcie. Takéto schémy slúžia podľa fóra na podporu priťahovania investícií do filmového priemyslu a na jeho rozvoj.

Plánované zvýšenie percenta oprávnených výdavkov preto Creative Industry Forum považuje za veľmi pozitívny krok, ktorý pomôže zlepšiť konkurencieschopnosť slovenského filmového priemyslu a pomôže pritiahnuť na Slovensko aj zahraničné produkcie. Medzi členmi fóra medzi inými sú Asociácia nezávislých producentov či Asociácia nezávislých rozhlasových a televíznych staníc.

Zákon nadobudne účinnosť 1. januára 2020.