Zvukový prenos zo súdu o zmenkách s Marianom K. je dobrý pre informovanie verejnosti, tvrdí Múdry
09 | 09 | 2019 I TASR

 Zvukový prenos z dnešného pojednávania v kauze televíznych zmeniek s Marianom K. je dobrý pre informovanie verejnosti. Tvrdí to člen Medzinárodného tlačového inštitútu (IPI) a Tlačovo-digitálnej rady SR Pavol Múdry. Denník SME na svojej internetovej stránke sme.sk vysiela zvukový prenos z hlavného pojednávania v procese s podnikateľom Marianom K. a bývalým riaditeľom televízie Markíza Pavlom R.


Žiadosť o možnosť online zvukového prenosu sa SME rozhodlo podať pre verejnú dôležitosť pojednávania. Na súde má SME zároveň aj vlastného kresliča, uviedol pre SITA zástupca šéfredaktorky denníka SME Jakub Filo.

Ako informuje denník v článku NAŽIVO: Počúvajte online vysielanie z procesu s Kočnerom, ide zrejme o vôbec prvý zvukový online prenos z trestného procesu v novodobej histórii Slovenska, vyplýva zo slov dvoch dlhoročných trestných sudcov. Denník SME o takýto súhlas požiadal sudcu Emila Klemaniča, ktorý predsedá senátu Špecializovaného trestného súdu, pred ktorým Marián K. a Pavol R. stoja. Súhlas na zvukový prenos má aj na nasledujúce dni hlavného pojednávania v procese o falšovaní zmeniek.

SÚD S KOČNEROM: Obhajoba v kauze miliónových zmeniek namieta zaujatosť predsedu senátu
Námietku zaujatosti voči predsedovi senátu vzniesol dnes v kauze miliónových zmeniek jeden z obhajcov obžalovaných Marek Para. Dôvodom podľa neho je, že súd uprednostňuje pri vykonávaní dôkazov jednu procesnú stranu, konkrétne prokuratúru.... Čítať ďalej
09 | 09 | 2019 | SITA


Ak je pojednávanie verejné, tak je verejné, konštatoval pre agentúru SITA Múdry, ktorý sa domnieva, že v procese o zmenkách už nemá byť čo tajné. „To, že v tomto prípade denník SME dostal súhlas na online prenos, znamená, že súd nemá čo tajiť,“ dodal Múdry s tým, že k tomuto kroku nemá žiadne výhrady. Naopak ho považuje za prirodzený a dobrý pre informovanie čo najširšieho okruhu ľudí. Výhrady má však k publikovaniu informácií zo spisov, ktoré sú neverejné.

Denník SME využil ustanovenie trestného poriadku o možnosti vyhotovenia zvukového prenosu z pojednávania, agentúru SITA o tom informovali z kancelárie predsedu Špecializovaného trestného súdu. Na Špecializovaný trestný súd sa denník obrátil so žiadosťou 4. septembra. Žiadosti SME predseda senátu Špecializovaného trestného súdu vyhovel a súhlasil s vykonaním zvukového prenosu na časť pojednávania, ktorá bude verejná, doplnil Špecializovaný trestný súd.

Dnešné pojednávanie v kauze zmeniek sa uskutočňuje za sprísnených bezpečnostných podmienok v bratislavskom Ústave na výkon väzby. Obžalovaný Marian K. je na pojednávaní prítomný, exriaditeľ TV Markíza Pavol R. dal súhlas na konanie v jeho neprítomnosti. Dvojica čelí obžalobe z obzvlášť závažného zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov a zo zločinu marenia spravodlivosti.