Zákon o Fonde na podporu športu posunul výbor na schválenie parlamentu
09 | 09 | 2019 I SITA

Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport posunul v rámci druhého čítania návrh zákona o Fonde na podporu športu na prerokovanie plénu parlamentu s pripomienkami technického charakteru. Zmeny, ktoré výbor uznesením schválil, nemali zásadný charakter. Zmenil sa napríklad návrh na počet členov v správnej rade fondu z deviatich na 11.


Pred výbor predstúpil jeden z predkladateľov návrhu zákona poslanec Dušan Tittel (SNS). Zmena úpravy počtu členov súvisela podľa neho s tým, aby sa v správnej rade našli „všetci tí, ktorí majú čo do športu povedať“, uviedol pre agentúru SITA.

Koaliční lídri rokujú s premiérom Pellegrinim
Koaliční lídri sa v pondelok dopoludnia zišli na Koaličnej rade. Na nej podľa informácií TASR rokujú predseda Smeru-SD Robert Fico, šéf Mosta-Híd Béla Bugár a predseda SNS Andrej Danko spolu s premiérom Petrom Pellegrinim (Smer-SD). Pred koalíciou... Čítať ďalej
09 | 09 | 2019 | TASR


„Ide o to, aby podobne, ako majú v kultúre Fond na podporu umenia, bol takisto Fond na podporu športu,“ povedal Tittel. Z tohto fondu by sa predovšetkým mala financovať infraštruktúra a jednotlivé projekty v športe. Zákon o športe nám určuje prerozdelenie finančných zdrojov do jednotlivých športových zväzov, na druhej strane nám neurčuje investície na infraštruktúru v jednotlivých zväzoch a ďalších subjektoch, a práve fond by mal byť autonómnym subjektom, ktorý bude prerozdeľovať sumu – ročne sa počíta s 20 miliónmi eur na prerozdeľovanie zdrojov jednotlivým subjektom, nemal by do toho zasahovať štát. Mali by to byť športové zväzy, športová obec, Slovenský olympijský výbor, Slovenský paraolympijský výbor, zástupca samosprávy, takže malo by tam byť široké portfólio zástupcov a verím, že budú správne rozhodovať tak, aby sa naša infraštruktúra zlepšila,“ vysvetlil Tittel.

Predkladateľmi návrhu zákona sú okrem Tittela aj poslanci Tibor Jančula (SNS), Irén Sárközy (Most-Híd) a Martin Glváč (Smer-SD).

Fond na podporu umenia, ktorý je podobnou inštitúciou, akou má byť Fond na podporu športu, vznikol na základe zákona v roku 2014.