Všetci vedeli o možných rizikách fajčenia e-cigariet, tak prečo toľko povyku?
09 | 09 | 2019 I Tomáš Kubec

New York vydal prehlásenie, aby okamžite všetci prestali používať Vape cigarety. Správa bol uverejnená 7. septembra aj s oznamom o zahájení vyšetrovania. Fajčenie elektronických cigariet si ku dnešnému dňu vyžiadalo 450 zranených a troch mŕtvych.


E-cigarety prišli na trh v roku 2010. Mnohí vedci tvrdili, že má predstavovať akúsi zdravšiu náhradu obyčajných tabakových cigariet. Do e-cigariet ste si mohli dať vlastnú náplň s príchuťou, tak isto náplne s obsahom nikotínu a marihuany nesmeli chýbať.

Vape alebo e-cigarety sa stali v uplynulých rokoch veľmi obľúbenými, hlavne u mladších generácii. Traja z nich na to stihli však doplatiť vlastným životom. Prvé príznaky začali bolesťou hlavy, problémami s dýchaním, únavou a zvracaním. Na pohľad sa to môže zdať ako obyčajná choroba, ale v momente ako mnohí upadli do kómy zistili, že sa nejedná o úplne bežnú záležitosť.

https://www.hlavnydennik.sk/2019/09/08/komentar-vlada-usa-si-poriadne-nasala-do-papule-ohybat-zakon-vo-svoj-prospech-je-take-americke/

Prípad Maddie Nelson (18), ktorá fajčila e-cigaretu, každý deň po dobu troch rokov, skončila v nemocnici. "Myslela som, že Vape cigareta mi neškodí," uvidela pre Fox 13. "Dokázala som robiť rôzne triky z dymu. Nepoužívala som len jednu značku produktov, bolo ich o mnoho viac."

Zdroj: FB


 

Začiatkom Júla začala pociťovať bolesti na hrudi, mávala horúčky a občas zvracala. 27. júla však musela byť okamžite hospitalizovaná. Doktori jej spravili röntgen hrudníka, ktorý ukázal rozsiahle poškodenie pľúc. Doktor, ktorý ju mal na starosti, povedal, že "v živote nevidel také zničené pľúca a je zázrak, že ešte vôbec žije."

Poškodenie pľúc pozorované u štyroch pacientov. Zdroj: New England Journal of Medicine


Takýchto prípadov sa začína objavovať čoraz viac, každým dňom narastá počet hospitalizovaných s podobnými symptómami. Polícia podozrieva látku, ktorá sa nachádza v náplniach pre e-cigarety. Lekári sa domnievajú, že za zdravotné ťažkosti môže Vitamín E acetát, ktorý sa nachádza v marihuanových liquidoch.

Pacienti sa priznali k vapovaniu tetrahydrokanabinolu (THC) až v 84 % prípadov. Práve táto látka mala spôsobiť zdravotné komplikácie a dokonca aj smrť. Takmer všetci z nich trpeli respiračnými a gastrointestinálnymi problémami a 94 % prípadov vapovania THC bolo hospitalizovaných v nemocniciach, informuje The Verge.

Komentár Autora

Lekári nedokázali doteraz vysvetliť, prečo vlastne ľudia umierajú po fajčení e-cigarety, niektorí však s malou dušičkou pripúšťajú možnosť, že za to môže práve náplň s marihuanou.

Ihneď po smrti dvoch fajčiarov e-cigarety prišiel veľký tresk. Škandálu sa okamžite chytili média, ktoré samozrejme incident prikrášlili, podľa potreby. V ani jedenej správe som si však nevšimol, že by spomenuli, koľko ľudí umiera každý rok na dôsledky fajčenia obyčajných tabákových cigariet.

Odhalenie tajných dokumentov predchodcov CIA: Presné pokyny pre agentov, ako oslabiť mocné spoločnosti
V roku 2008 bola zverejnená príručka s názvom „The Simple Sabotage Field Manual,“ ktorá poodhaľuje spôsoby sabotáže veľkých firiem. Zaručene ste sa už niekedy stretli s človekom, ktorý akoby sa presne riadil podľa týchto pokynov.... Čítať ďalej
05 | 09 | 2019 | Tomáš Kubec


Každý rok umrie 8 miliónov ľudí, kvôli zdravotným komplikáciám spojenými s cigaretami, ale to všetci prehliadajú. Už je to pre každého normálne spájať si cigarety s nejakou ujmou na zdraví. Koho by teda mohlo napadnúť, že ak budem vdychovať dym do svojich pľúc tak sa mi poškodia?

Má byť predsa každému jasné, že fajčenie so sebou prináša zdravotné riziká, ktoré môžu zahŕňať aj ohrozenie života. Verím, že sa nájdu aj taký, ktorý si budú svoje vapovanie užívať aj naďalej, a žiadna z týchto "aktuálnych" informácii ich nezaskočí. Ja osobne, nie som veľký fanúšik elektronických cigariet, ale aj napriek tomu ma udivuje, akú zbytočnú pozornosť im ostatné média venujú.