Trest päť rokov uložil senát Michaelovi G. za útok granátom na dom svedka
09 | 09 | 2019 I SITA

 Trest päť rokov odňatia slobody nepodmienečne uložil dnes senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici 35-ročnému Michaelovi G. z Tomášova. Uznal ho za vinného zo zločinu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami a prečinu poškodzovania cudzej veci.


Obžalovaný si podľa súdu za odmenu najal kamaráta, aby hodil granát do objektu v meste Senec, v ktorom býval muž, svedčiaci proti nemu. Rozsudok nie je právoplatný, odvolal sa proti nemu prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry i obžalovaný.

Prokurátor Michaela G. obžaloval za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy formou účasti, za prečin poškodzovania cudzej veci a zločin nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami. Trestné stíhanie súvisí s výbuchom granátu v objekte poschodovej záhradnej chatky v lokalite Strieborné jazero v Senci v októbri 2013. Michael G. vedel, že v dome býva Marek K., ktorý proti nemu vypovedal na polícii v prípade falošných gastrolístkov.

PRI VÝPOVEDI TÓTHA NEBUDE VEREJNOSŤ: Agh žartuje o Tóthovi, že napíše teraz Potápača
Ján Šanta žiada, aby bola Tóthova výpoveď neverejná a verejnosť bola vylúčená. Ako dôvod prokurátor uviedol, že počas výpovede sa môžu dotknúť aj iných káuz a môžu byť tak negatívne ovplyvnené. Čítať ďalej
09 | 09 | 2019 | Aneta Leitmanová


Nahovoril 32-ročného kamaráta Jozefa, aby hodil ručný granát do označeného objektu, v ktorom býval Marek, jeho matka a starý otec. Jozef z vlastnej iniciatívy hodil granát cez zasklené dvere nie do vnútra objektu, ale iba na balkón. Neskôr priznal, že nechcel, aby výbuch obranného granátu so smrtiacim účinkom do desať metrov Mareka zranil. Na dome však vznikla škoda 2 200 eur. Michael mu za to sľúbil tisíc eur a vybavenie vodičského, ale slovo nedodržal.

Michael G. poprel, že by granát juhoslovanskej výroby dal Jozefovi a nahovoril ho, aby ho hodil na označený dom. Usvedčil ho Jozef a ďalšie dôkazy. Jozef sa ku skutku priznal a s prokurátorom uzavrel dohodu o vine a treste. Podľa nej za útok granátom na dom Mareka K. a jeho príbuzných dostal trest odňatia slobody na tri roky nepodmienečne.

Michael G. je vo väzbe v inej veci. Trestné stíhanie za granátový výbuch v roku 2013 sa voči nemu začalo neskôr, keď polícia začala vyšetrovať jeho inú trestnú činnosť.