AKTUALIZOVANÉ: Kočner povedal, že sa ho Rusko chcel v roku 2018 zbaviť
09 | 09 | 2019 I Peter Bachan

Aktuálne kladie otázky Marianovi Kočnerovi Tomáš Kamenec, zástupca Markízy.


K téme Marian Kočner čítajte viac:

KOČNER BOJOVNE NA SÚDE: Predvolajte Haščáka, Lipšic bol koncipientom Ernesta Valka v roku 1999
Kočner obžalovaný z falšovania zmeniek TV Markíza vypovedá pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Ústave na výkon väzby (ÚVV) Bratislava. Rozhodol sa tak nevyužiť svoje právo nevypovedať. Tak ako Pavol Rusko, aj Marian Kočner začal... Čítať ďalej
09 | 09 | 2019 | Aneta Leitmanová


Kamenec sa pýta na podrobnosti z konca júna 2000, kedy mali byť zmenky podpísané. „Zmenky doniesol pán Valko, bolo to vo Fiate," povedal Kočner na to, kde prebral zmenky.

"Nevidím dôvod, aby som vám odpovedal, kde tie zmenky boli," povedal Kočner, keď mal vysvetliť, čo robil so zmenkami po tom, ako boli podpísané. Kočner taktiež odmietol povedať, ktorému právnikovi ich odovzdal, keď sa menili firmy, na ktoré zmenky indosoval.

Kamenec sa Kočnera pýtal, či v minulosti vymáhal peniaze od Ruska.

„Stretol som sa s pánom Valkom, požiadal som ho, či by mohol kontaktovať pána Ruska. On sa k tomu postavil tak, že skúsi. Dostal som veľmi vlažnú odpoveď. Povedal, že v momentálnej situácii, v ktorej sa nachádza, nie je úplne vo svojej koži a nerád by sa do toho montoval," vysvetľuje Kočner.

Valko mu mal povedať o tom, že Rusko investoval peniaze smerom do zahraničia a že ich nemá ešte všetky naspäť. „Myslím, že sa mu posielala nejaká výzva," tvrdí Kočner. Detaily si však presne nepamätá.

Kočner tvrdí, že s Pavlom Ruskom sa od podpisu údajných zmeniek nestretával, peniaze od neho taktiež osobne nevymáhal. Spomína už iba stretnutie z roku 2016, kedy Rusko pred notárom uznal zmenky.

Kamenec sa následne pýtal Kočnera, ako boli doplnené dátumy splatnosti a sumy na bianko zmenkách. O tom vraj nemá vedomosť, a dodal, že už nebude odpovedať na ďalšie otázky Kamenca.

Sudca Ján Buvala mal otázku, kto prišiel s nápadom, že sa podpíšu dve zmenky na 500 miliónov korún a dve bianko zmenky, na ktoré sa neskôr dopísala suma. „Bol to pán Valko, neviem, prečo to tak vymyslel, ja som dovtedy ani nevedel, čo je bianko zmenka," odpovedal Kočner.

„Spomínali ste, že ste mali obavy z rusky hovoriacich ozbrojených mužov a ochrankárov pána Ruska. Nemali ste tieto obavy aj v čase, keď ste si tieto zmenky uplatňovali na súde?" Pýta sa sudca.

Kočner sa poďakoval za otázku a povedal, že v marci 2018 naňho mala byť pripravená vražda od organizovanej skupiny z Ruska. Podľa neho mu pobyt vo väzbe od júna 2018 zrejme zachránil život. Sudcovi Klemaničovi odmietol odpovedať na otázku, odkiaľ mal tieto informácie.

Kočner sa ešte predtým odmietol vyjadriť k Petrovi Tóthovi. Urobí až tak, keď bude vypovedať ako svedok, takisto nevidel dôvod komentovať jeho vzťah s Norbertom Bödörom.

K tomu, ako kládol Kočnerovi otázky Daniel Lipšic, čítajte viac:

Lipšic verzus Kočner: Posledné slovo mala Ruskova Vierka, "pán Lipšic vy ma nepočúvate!"
Kočner obžalovaný z falšovania zmeniek TV Markíza vypovedá pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Ústave na výkon väzby (ÚVV) Bratislava. Rozhodol sa tak nevyužiť svoje právo nevypovedať. Tak ako Pavol Rusko, aj Marian Kočner začal... Čítať ďalej
09 | 09 | 2019 | Aneta Leitmanová


Lipšic sa Kočnera pýtal na rozpor v tom, že raz Kočner hovorí o radách od advokáta Ernesta Valka, za ktoré mal dostať zaplatené. Pripomíname, že po vražde Ernesta Valka Kočner vypovedal, že mu neposkytoval právne služby. Kde je teda pravda?

„To boli rady, právne služby sú na základe nejakej platnej zmluvy," reagoval Kočner.

Po prestávke má nasledovať ďalšia hviezda tohto dňa - Peter Tóth.