"Najvyšší súd SR má osobitné a nezastupiteľné miesto", tvrdí Mesiarkinová
09 | 09 | 2019 I TASR

Najvyšší súd (NS) SR má osobitné a nezastupiteľné miesto v slovenskej justícii a postavenie je to výnimočné a nezameniteľné, vyslovila svoj názor pred členmi Súdnej rady SR kandidátka na post predsedu NS SR Soňa Mesiarkinová.


Predseda NS SR musí byť podľa nej apolitický voči výkonnej moci. "Treba ho počuť vždy, keď je právny štát atakovaný," uviedla Mesiarkinová, ktorú si členovia Súdnej rady SR vypočuli ako poslednú z troch kandidátok.

Predseda NS SR by mal vytvoriť také podmienky, aby každý sudca mohol zdôvodniť svoje rozhodnutia. "Budovanie dôvery je behom na dlhú trať," povedala a pritom zdôraznila, že je zrejmé, že dôvera verejnosti v justíciu nie je. Jednou z príčin právnej nevedomosti je podľa jej názoru aj to, že verejnosť nerozlišuje, kto je sudcom, prokurátorom, obhajcom a orgánom činným v trestnom konaní.

Podľa slov Mesiarkinovej treba odstrániť "odtrhnutosť predsedu NS SR od jeho kolegov". Predseda NS SR by mal informovať svojich kolegov o svojej činnosti. Sudcovia NS SR by nemali byť bezdôvodne presúvaní z jedného kolégia do druhého.

Súdna rada v prvom ani v druhom kole nezvolila predsedu Najvyššieho súdu SR (AKTUALIZOVANÉ)
Súdna rada SR nezvolila v pondelok na svojom mimoriadnom zasadnutí v prvom kole nového predsedu Najvyššieho súdu (NS) SR. Ani jeden zo štyroch kandidátov nezískal nadpolovičnú väčšinu hlasov 18 členov Súdnej rady. Čítať ďalej
09 | 09 | 2019 | TASR


Súčasný stav sudcov na NS SR považuje za optimálny. "Myslím si, že je veľmi potrebné budovať - nechcem, aby to vyznelo dehonestujúco - obslužný personál," povedala. Mesiarkinová vidí priestor na zvyšovanie počtu asistentov a "osobne sa jej páči idea na doplnenie stavu o externých poradcov".

Nebráni sa prijatiu zákona o NS SR, ale v súčasnosti to nepovažuje za nevyhnutné a potrebné. Dočasné prideľovanie sudcov na NS SR nepokladá za transparentné. Kandidátka je okrem iného presvedčená, že NS SR by mal vypĺňať mediálny priestor, keď jeho predseda by mal umožniť vytvoriť priestor každému sudcovi, aby mohol verejne obhájiť svoje rozhodnutie.

Osemnásť členov Súdnej rady začalo v pondelok popoludní na svojom mimoriadnom zasadnutí voliť nového predsedu NS SR, keď sa o predsednícke kreslo uchádzajú sudkyne NS SR Ivetta Macejková, Jana Bajánková a Mesiarkinová. Súdna rada o kandidátoch rozhodne v tajnej voľbe. Ako prvá sa 18 členom Súdnej rady predstavila a na ich otázky odpovedala bývalá predsedníčka Ústavného súdu SR Macejková.

Po vypočutí tretej kandidátky sa pristúpi k samotnej voľbe nového predsedu NS SR, ktorá bude tajná. Nový predseda NS SR musí získať nadpolovičnú väčšinu hlasov 18 členov Súdnej rady.