Konflikt medzi Čínou a Vietnamom sa vyostruje. Je možný vojenský konflikt?
09 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Ak by sa vystupňovalo napätie v Juhočínskom mori do plne rozvinutého konfliktu, je zrejmé, že medzi Čínou a Vietnamom dôjde k stretu vojenských síl.


Obe námorné krajiny súperiace o prírodné zdroje v Juhočínskom mori boli zablokované od banky Vanguard, pričom žiadna strana zjavne nebola pripravená ustúpiť. Zatiaľ čo Čína je proti akémukoľvek súperiacemu žiadateľovi o rozvoj energetických zdrojov v týchto sporných morských oblastiach, súčasná konfrontácia s Vietnamom môže slúžiť dvojitému strategickému účelu. Informuje o tom portál AsiaTimes.

Derek Grossman, vedúci analytik obrany v korporácii RAND, so sídlom vo Washingtone, tvrdí, že ak by Čína mala spustiť vojenskú ofenzívu v Juhočínskom mori, jej najpravdepodobnejšou voľbou by bol Vietnam.

Vietnam je pre Peking len „rozcvičovacím bojom“, napísal Grossman začiatkom tohto roka ešte predtým, ako dostali zablokovanie od banky Vanguard, zdôvodňujúc, že ​​je to „stredne veľká moc, ktorú by mala čínska armáda ľahko poraziť“.

Hoci nie je konflikt úplne pravdepodobný, Peking opäť zvyšuje svoju agresiu a „diplomaciu delových člnov“ tým, že tlačí na Hanoj, aby ukončil prieskum ropy a plynu v sporných vodách.

Časy sa od tých predchádzajúcich krátkodobých konfliktov zmenili. Čínska ľudová oslobodzovacia armáda (PLA) je dnes jedným z najväčších a dobre vybavených vojenských síl na svete. V roku 2017 čínsky prezident Xi Jinping vyzval na to, aby sa PLA „úplne transformovala na sily svetovej úrovne“ do roku 2050. Napriek tomu sa v Pekingu predpokladá hlboká neistota v súvislosti s pripravenosťou armády na boj proti rozsiahlemu konfliktu.

Peking by „uprednostnil konflikt, ktorý je možné zvíťaziť“ a „Vietnam je v zásade neschopný udržiavať operácie na rovnakej úrovni ako Čína kvôli nedostatkom kapacít, odbornej prípravy a pracovnej sily,“ ďalej tvrdí Grossman.

Väčšina analytikov sa domnieva, že vzhľadom na tento konflikt by jediná strategická voľba Vietnamu bola defenzívna.

Treba sa pripraviť na najhoršie? Táto ruská raketa môže byť posledná vec, ktorú uvidíte
09 | 09 | 2019 | Ján Prokop