Kočner: Keby zmenky boli falošné, tak by som ich nevymáhal pod svojim menom a svojou firmou
09 | 09 | 2019 I Aneta Leitmanová

Kočner obžalovaný z falšovania zmeniek TV Markíza vypovedá pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Ústave na výkon väzby (ÚVV) Bratislava. Rozhodol sa tak nevyužiť svoje právo nevypovedať. Tak ako Pavol Rusko, aj Marian Kočner začal vysvetľovaním kauzy Gamatex, ktorá mala viesť k podpisu údajných zmeniek.


Marian Kočner hovorí, že v USA by nebolo možné, aby nejaké médium písalo o osobe, ktorá sa s tým médiom súdi. „Dennodenne médiá prinášajú klamlivé informácie. Dopredu sme odsúdení, dopredu sme popravení.“ Kočner cituje text Beaty Balogovej z piatkového SME, kde sa píše, že Kočnera treba odsúdiť.

„Mňa keď neodsúdia, tak tu bude asi národná revolúcia, novinári budú protestovať, pôjde sa do ulíc. Treba ho izolovať od spoločnosti a nechať, aby zámok na jeho cele zhrdzavel doživotne. To sú nezávislé médiá na Slovensku, ktoré uznávajú prezumpciu neviny. Dobre, nech si každý utvorí názor sám, ja chcem, aby sme sa držali faktov, znaleckých posudkov a výpovedí svedkov, ktorí v tom čase pri tom boli,“ hovorí Kočner.

Ukončil tak svoju spontánnu časť výpovede. „Načo som bol prevezený do ústavu na výkon väzby v Bratislave? Načo bol včera ten neskutočný cirkus, kde predo mnou išlo 6 áut s 24 kukláčmi, a aj za mnou. Nado mnou vrtuľník, ja v pancierovom obrnenom transportéri. Bol som prevezený bez možnosti sa normálne vyspať.“

Vyjadril sa aj k zmenkám: 

 „Keby zmenky boli falošné, tak by som ich nevymáhal pod svojim menom a svojou firmou. Snáď nikto neuverí tomu, že by som vymáhal niečo, čo je falošné. Keby boli falošné, tak by som ich nikdy v živote nevracal na súd.“


Kočnerovi sa nepáči, že sa môže radiť s advokátmi len v Leopoldove v miestnosti č. 4. Pôvodne vraj nechcel odpovedať na otázky, ale urobí tak.