Hizballáh zostrelil „ďalší izraelský dron“, nemieni tolerovať porušovanie vzdušného priestoru
09 | 09 | 2019 I Imrich Kovačič

Libanonský Hizballáh uviedol, že v blízkosti južných hraníc krajiny zostrelil ďalší izraelský bezpilotný dron (UAV). Čelný predstaviteľ skupiny, Hassan Nasrallah už skôr vyhlásil, že Izrael nebude môcť ďalej beztrestne porušovať libanonský vzdušný priestor.





Zbytky špionážneho bezpilotného lietadla sú údajne v rukách bojovníkov Hizballáhu, ktorí ešte nevydali k tomuto incidentu žiadne zábery. Nie je teda známe či išlo o komerčné alebo vojenské sledovacie UAV.

Izraelská obrana (IDF) ešte musí potvrdiť alebo vyvrátiť niektoré z týchto obvinení, ale Izrael zvyčajne odmieta komentovať „zahraničné správy“.



Libanon obvinil Izrael už minulý mesiac zo samovražedného útoku v Bejrúte, ktorý spustil konflikt na spoločných hraniciach a prinútil Sayyeda Hassana Nasrallaha, aby vyhlásil „novú fázu“ obrany. Zároveň sa zaviazal zničiť akékoľvek lietadlá, ktoré narušia libanonský vzdušný priestor.

"Ide o začiatok novej fázy konfliktu, ktorý otvoril nové ohnisko bojov, zacielených na izraelské bezpilotné lietadlá na libanonskej oblohe a ktoré je plne v rukách poľných veliteľov Hizballáhu." vyhlásil Nastallah.