V Číne úspešne naklonovali mačku, metódu by chceli použiť na záchranu ohrozených druhov
08 | 09 | 2019 I Tomáš Kubec





V Číne sa narodila naklonovaná mačka. Svojho majiteľa stála 30 tisíc eur. "Kópiu" domáceho maznáčika vytvorila firma, ktorá už niekoľko rokov vykonáva klonovanie psov. Proces by ale v budúcnosti mohol poslúžiť pri zraniteľnejších zvieratách, ako sú pandy.


Minulý rok v decembri zomrela mačka, ktorá sa v preklade do slovenčiny nazývala Cesnak. Išlo o britskú mačka. Jej majiteľ Huang Yu sa nezmieril s jej stratou. Tento rok na konci júla tak na svet prišiel jej klon - Cesnak 2.0. Ide o prvého mačacieho domáceho maznáčika, ktorý bol v krajine privedený k životu klonovaním.

Lídri z oblasti Amazonu podpísali pakt o spolupráci v ochrane dažďového pralesa
Juhoamerické krajiny z regiónu rieky Amazon v piatok oznámili opatrenia na jeho záchranu, keďže ho spaľujú požiare a silnejú obavy, že tamojší najväčší dažďový prales na svete bude zničený. Čítať ďalej
07 | 09 | 2019 | TASR


Stojí za tým pekinská genetická spoločnosť Sinogene, ktorá sa predajom klonovaných domácich maznáčikov už niekoľko rokov úspešne živí. Stvorila týmto spôsobom už viac ako štyri desiatky psov, za jedného sa platí v prepočte okolo 50 tisíc eur. Mačka je o 20 tisíc lacnejšia.



Ich typickým zákazníkom nie je podľa firmy milionár, ale častejšie sú to mladí ľudia, často tesne po škole. Vidí zviera, s ktorým často prežívali svoju mladosť, vnímajú ho ako autentického člena rodiny, a preto sú ochotní do jeho "obnovy" investovať vysoké sumy - alebo sa dokonca zadlžiť. "Klonovanie domácich zvierat zodpovedný emocionálnym potrebám mladých generácií," uviedol pre agentúru AFP riaditeľ spoločnosti Mi Jidong.

Tomuto profilu veľmi presne zodpovedá aj majiteľ prvej naklonovanej mačky, dvadsaťtriročný Huang Yu. Nová mačka je podľa neho na deväťdesiat percent podobná tej pôvodnej, pokladá ju v podstate za jej reinkarnáciu. "Keď Cesnak umrel, bol som hrozne smutný," vyjadril sa Huang. "Nemohol som veriť tomu, že to bola náhla smrť. Vinil som sa, že to bola moja chyba, "načrtol. Dúfa, že sa podarilo u druhého cesnaka zachovať aj jeho pôvodnú osobnosť, na ktorú bol zvyknutý.

Záhadné ochorenie zabíja psy v Nórsku, uhynuli ich už desiatky
Nórske úrady sa snažia zistiť príčinu zatiaľ neznámej choroby, ktorá v krajine podľa odhadov zabila už desiatky psov. Čítať ďalej
07 | 09 | 2019 | SITA


Čína a domáci miláčikovia

Čína tým, ako bohatne na populácii a stále viac sa sťahujú z dedín do miest, objavujú kúzlo domácich maznáčikov. Vlani sa za nich a ich potreby minulo vyše 23 miliárd dolárov. Spoločnosť Sinogene verí, že s tým, ako budú novo vytvorené zvieratá umierať, budú stúpať aj požiadavky na ich "oživenie" - teda vytváranie ich klonov.

Čína si od klonovania domácich maznáčikov sľubuje ale viac, raz by rada vedomosti a zručnosti získané pri tomto komerčnom uplatnení genetiky použila na vymierajúcích druhoch, konkrétne na pandy. Dokonca sa už uvažuje o tom, že by naklonovanú pandu mohla porodiť práve mačka; mláďatá pandy sú totiž ešte menšie ako novonarodené mačiatka.

Vo väčšine krajín sveta je klonovanie maznáčikov zákonmi zakázané; niektoré štáty ho ale povolili - napríklad Južná Kórea alebo Spojené štáty. Napríklad speváčka Barbra Streisandová pred rokom oznámila, že si nechala naklonovať svojho psa.