Indická organizácia pre vesmírny výskum tvrdí, že našla stratený indický pristávací modul. Tím pokúša obnoviť kontakt
08 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Indická organizácia pre vesmírny výskum tvrdí, že zistila, kde sa nachádza pristávací modul, ktorý sa stratil počas sobotného neúspešného pokusu pristáť na Mesiaci. Komunikácia s kozmickou loďou bola stratená v posledných okamihoch predtým, než sa mal dotknúť povrchu.


Podľa správ z ázijského portálu ANI, sa špičkovému technologickému vybaveniu na palube lunárneho obežníka Chandrayaan 2 podarilo zachytiť tepelný obraz strateného pristávacieho modulu. Tím sa snaží identifikovať jeho presnú polohu a vzbudiť nádej na obnovenie strateného kontaktu s týmto modulom.

Indickí predstavitelia vesmírneho programu pre indické média vyhlásili, že sa budú aj naďalej snažiť obnoviť kontakt s pristávacím modulom. Avšak aj po nedeľnom zistení, kde sa približne nachádza, nie sú príliš optimistický a počítajú s tým, že šanca na úspešné obnovenie komunikácie je dosť malá.

Cieľom projektu bolo poslať pristávací modul na nepreskúmanú južnú oblasť Mesiaca s ústrednou misiou na štúdium a mapovanie lunárnej vody. Nie je jasné, aké veľké škody utrpel pristávací modul, keď dopadol na povrch Mesiaca.

Vedúci indickej organizácie pre výskum vesmíru plače po nevydarenom pokuse o pristátie na Mesiaci (VIDEO)
Vedúci indickej organizácie pre výskum vesmíru (ISRO) Kailasavadivoo Sivan sa rozplakal na ramene premiéra Narendry Modiho po tom, čo sa pokus Indie o prvé pristátie na Mesiaci nepodaril. Čítať ďalej
07 | 09 | 2019 | Marek Molnár