Vedúci indickej organizácie pre výskum vesmíru plače po nevydarenom pokuse o pristátie na Mesiaci (VIDEO)
07 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Vedúci indickej organizácie pre výskum vesmíru (ISRO) Kailasavadivoo Sivan sa rozplakal na ramene premiéra Narendry Modiho po tom, čo sa pokus Indie o prvé pristátie na Mesiaci nepodaril.


Modi sa pokúsil utešiť Sivana, ktorý za ním prišiel so slzami v očiach, na čo mu premiér odpovedal dlhým a silným objatím, zatiaľ čo ho tľapkal po chrbte.

Premiér navštívil stredisko ISRO v Bangalore v sobotu ráno, aby sledoval, ako sa darí prvému indickému pristátiu na Mesiaca.

Všetko spočiatku išlo podľa plánu. Zdalo sa, že pristátie je v poriadku, pokiaľ pristávací modul náhle nestratil kontakt s riadiacim centrom počas svojej konečnej pristávacej fázy. Modul mal vysadiť mesačné vozidlo, ktoré malo skúmať povrch Mesiaca.



Od svojho vzletu v júli bola misia Chandrayaan 2 v médiách veľmi propagovaná a očakávalo sa, že bude pre národ historickým triumfom. India sa už roky zameriava na vstup do elitnej skupiny národov ako USA, Sovietsky zväz a Čína, ktoré pristáli na Mesiaci.

Napriek neuspokojivému neúspechu Modi vyzval každého, aby zostal optimistický. "Prišli ste veľmi blízko, buďte so sebou spokojní a pozerajte sa dopredu," prehlásil v sobotu vedcom ISRO.

India plánuje do roku 2022 poslať do vesmíru aj ľudí.



Indický modul Chandrayaan-2 je pripravený na pristátie na Mesiaci (VIDEO)
Indická vesmírna agentúra tvrdí, že modul za 140 miliónov dolárov dosiahol vzdialenosť 100 km od povrchu mesiaca a je pripravený na pristátie v sobotu. Čítať ďalej
03 | 09 | 2019 | Marek Molnár