Singapur sa v októbri pripojí k zóne voľného obchodu pod vedením Ruska
07 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Jedna z popredných ázijských ekonomík, Singapur, má ďalší mesiaci podpísať dohodu o voľnom obchode s Ruskou eurázijskou hospodárskou úniou (EAEU), tento plán odhalil ruský námestník ministra pre hospodársky rozvoj Timur Maksimov.


V rozhovore pre RT počas Východného ekonomického fóra (EEF) Timur Maksimov uviedol, že rozhovory so Singapurom o dohode o voľnom obchode už boli ukončené.

"Stretnutie Najvyššej Euroázijskej ekonomickej rady je naplánované na 1. októbra, kedy sa očakáva, že dokument [dohoda o voľnom obchode] bude podpísaný," prehlásil úradník.

Dodal, že strany takisto pracujú na podobných dohodách o investíciách a službách, ktoré sa majú dokončiť do konca roka. Podľa Maksimova sa očakáva, že v roku 2020 bude vyhotovený komplexný dokument o voľnom pohybe tovaru, služieb a kapitálu.

Singapur sa chystá vstúpiť do rozširujúcej sa skupiny hospodárskych partnerov EAEU. Niekoľko ďalších štátov vrátane Číny, Iránu, Vietnamu a Kuby už využíva voľný obchod s týmto blokom. Medzitým Izrael, Egypt a India tiež rozmýšľajú nad vstupom do zóny voľného obchodu s EAEU, keďže o spoluprácu s blokom prejavilo záujem viac ako 50 krajín.

EAEU, medzinárodná organizácia pre regionálnu hospodársku integráciu, bola založená na začiatku roku 2015 a teraz zahŕňa päť členských štátov - Rusko, Arménsko, Bielorusko, Kazachstan a Kirgizsko. Hrubý domáci produkt (HDP) EAEU ku koncu minulého roka prekročil 1,9 bilióna dolárov a za prvé tri mesiace roku 2019 sa zvýšil takmer o jedno percento.

Pásmo Gazy vystrelilo rakety na Izrael, pričom dostali protiútok (FOTKY, VIDEO)
Najmenej päť rakiet bolo vypálených z pásma Gazy smerom do Izraela, pričom jedna z nich pristála pri Sderote, informujú o tom Izraelské obranné sily, ktoré odvetili útokom na pozorovacie stanovište v severnej Gazy s tankami. Čítať ďalej
07 | 09 | 2019 | Marek Molnár