Klamstvá, ohováranie a rozchod: Luděk Sobota, ktorého konflikt sa tiahne už 30 rokov! Pozrite si aj video
05 | 09 | 2019 I Ján Prokop

Tieto rozpory sa tiahnu už tridsať rokov! Nenávisť medzi Luďkom Sobotou (76) a Antonínom Hardtom (84) pretrváva dodnes a za všetko môže vystupovanie v Divadle Semafor, ktorému v osemdesiatych rokoch Hardt šéfoval.


Luděk Sobota bol parťákom obľúbeného Miloslava Šimka a aj vďaka tomu, že vystupoval práve s ním v Divadle Semafor, sa stal slávnym. Sobota chcel ale viac a to sa nepáčilo Šimkovi aj Hardtovi, ktorý tú dobu súboru šéfoval. Podľa bývalého riaditeľa Semaforu Sobota klame predovšetkým o jeho vzťahu so Šimkom a ich bojovania má už dosť.

"Šimkovi som povedal, že chcem urobiť tiež niečo s niekým iným. Že ma už obmedzuje hrať stále jednu a tú istú figúru. Podľa jeho predstáv. Pretože aj on hral celý život jednu a tú istú figúru. Inak to nevedel. Nebol herec. Vďaka tej hre som sa dostal do konfliktu s vedením. Riaditeľ Semaforu Antonín Hardt mi povedal, že buď budem písať a hrať so Šimkom ďalej, alebo že ma vyhodia a už nebudem hrať vôbec. Nahnevaný som odvetil, že tak teda vôbec, a odišiel som, "povedal pre expres.cz Sobota.

Karel Gott má hlavu v smútku: Úmrtie dvornej textárky!
Ďalšia rana pre Karla Gotta (80)! Po dvornom scénografovi Michaelovi Klangovi († 65) mu zomrela nemecká textárka Irma Holderová († 93). Hoci mala vek, úmrtie kľúčovej spolupracovníčky Slávika veľmi zasiahlo. Čítať ďalej
05 | 09 | 2019 | Ján Prokop


"Ten Hardt mal rád Suchého a chcel, aby dostal zaslúžilého umelca. Tak nás stále ťahal medzi súdruhov, na ich akcie. Raz sme robili nejaké komické výstupy vo vláde, a keď to skončilo, sadol som si k stolu k nejakému občerstveniu. Hardt prišiel a hovorí:, Ja si k tebe sadnem. ' , To vieš, že jo, Tondo, sadni si, 'odpovedal som mu. On ustrnul, že ja mu tiež týkam. Tak som mu pripomenul, že on mne tyká už päť rokov. Začal besnieť, že čo som si to dovolil. , Choď do hája, 'vravím.'  Veď ty, Tondo, nie si tak zlý, ako zo seba robíš,' povedal som mu ešte. On odpovedal, že si mám pamätať jednu vec. Že je zlý a bude zlý. Radil som sa o tom aj s Kopeckým a so Sovákom a tí hovorili, že s tým nič neurobím. Našťastie prišla revolúcia. Keby nebola, tak už by som si ani neškrtnul. Nedostal by som sa nikam. Šimek mohol robiť s Krampolom , s kýmkoľvek. Ten mohol všetko. Ja som nemohol nič, "zaspomínal herec.

"Jediný veľký konflikt som mal v divadle so Sobotou, ktorý o mne potom písal v každej svojej knižke a rozprával skoro vo všetkých rozhovoroch, ktoré poskytol. Nedovolil som mu hrať v Semafore jeho druhú hru. Napísal prvý, ja som  mu to zožral, ale hrali sme ju asi tridsaťkrát, následne sa začali vynárať ohlasy, že na ňu chodí málo ľudí, nech ju zastavím. Pritom iné inscenácie sme hrali pokojne aj šestsetkrát s vypredaným hľadiskom. Sobota chcel napísať druhú hru a navyše ešte odmietal hrať so Šimkom. Dnes sa tvári, že boli kamaráti, ale Šimek to videl inak. K Šimkovi som potom zobral Jiřího Krampola. Jirka vytvoril trochu inú poetiku a ja som ich viedol k tomu, aby nerobili stále estrády, ale urobili aj pár dramatickejších celkov. S nimi som vychádzal dobre až do konca svojho riaditeľovania ... A zo Semaforu po revolúcii všetci vyleteli, pretože ich vyhodil Suchý. Ja som ich ale ešte predtým zabezpečil. Šimek s Krampolom prešli do Divadla Jiřího Grossmanna a až potom začal robiť Šimek s Bubílkovou Politický kabaret.

Sobota odmietal hrať divadlo so Šimkom. V tej dobe, kedy u mňa v divadle bol priemerný plat dvetisíc korún, mali ako protagonisti tritisíc dvesto až tritisíc osemsto korún a speváčky napríklad mali len tisíc šesťsto korún. On jednoducho odmietal hrať Šimkovové veci a chcel hrať len to, čo si napísal. Všetci si myslia, akí boli so Šimkom kamaráti, ale rozišli sa v zlom. Šimek dokonca napísal pre neho hru, v ktorej mal hrať, ale Sobota to odmietol. Nech mu ale nekrivdím, teraz sa mi celkom páčil v Okresnom prebore. Keď vidím, že nehrá len toho pripečenca, tak sa mi páči. Beriem ho a nevadí mi. Už na toto handrkovanie nie som, "povedal Rytmu života a redakcii Expres.

"Šimek vždy hovoril, že sme firma. A ja som podľa neho tú firmu zničil tým, že som chcel tiež robiť s niekým iným. Prestali sme spolu komunikovať, "dodal Sobota.

Napriek tomu si pozrite jednu z najslávenjších scénok, ktorá vám inteligentným humorom a inotajmi z čias socializmu vyrazí dych: