Účelom môjho odsúdenia je strata mandátu poslanca, tvrdí poslanec Mazurek
03 | 09 | 2019 I SITA

Dôvodom, prečo Špecializovaný trestný súd v minulom roku odsúdil poslanca Národnej rady SR Milana M., je podľa jeho vlastných slov fakt, že tým príde o mandát.


Uviedol to na dnešnom verejnom zasadnutí Najvyššieho súdu SR, ktorý rozhoduje o jeho odvolaní voči verdiktu Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici. Ten v apríli 2018 uložil poslancovi peňažný trest päťtisíc eur.

Uznal ho totiž vinným z prečinu hanobenia národa, rasy a presvedčenia v súbehu s prečinom podnecovania, hanobenia a vyhrážania sa osobám pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, farbe pleti a etnickej skupine. Poslanec podľa súdu skutok spáchal ako verejný činiteľ vo vysielaní Rádia Frontinus v októbri 2016 vyjadreniami na adresu Rómov.

Najvyšší súd sa začal zaoberať Milanom Mazurekom, ktorý je obžalovaný z extrémizmu
Trojčlenný senát Najvyššieho súdu (NS) SR sa v utorok na svojom verejnom zasadnutí začal zaoberať prípadom poslanca za ĽSNS Milana M., ktorý je obžalovaný z extrémistických trestných činov. Čítať ďalej
03 | 09 | 2019 | TASR


Podľa Milana M. však prvostupňový súd ignoroval viaceré dôkazy v jeho prospech, napríklad výpoveď jeho kamaráta, ktorý je rómskeho etnika. Takisto namietal zaujatosť súdneho znalca, ktorý vo veci pred ŠTS vypovedal.

Odvolanie v prípade podal aj prokurátor. Tomu sa uložená finančná pokuta zdá nedostatočná a navrhuje pre poslanca podmienečný trest odňatia slobody a tiež povinné školenia o rómskom holokauste. Senát najvyššieho súdu by verdikt v tomto prípade mal oznámiť ešte pred poludním.

Podľa právneho poriadku dňom nadobudnutia právoplatnosti rozsudku, ktorým bol poslanec parlamentu odsúdený za úmyselný trestný čin, prichádza poslanec o svoj mandát.